AKTUELNO

Pogledajte koje su cene osnovnih namirnica u marketima i na pijacama.

Mirjana Čanković već deset godina zaredom slavi Svetog Vasilija. Sve što je na trpezi sprema sama, a pripreme traju oko tri dana, kaže za Pink uvežbana domaćica.

- Na obeležavanje slave dolazi nam od 15 do 20 gostiju i to je najuži krug porodice, pre svega braće i sestre. Imamo osnovni meni koji na trpezi podrazumeva predjelo, supu, sarmu, pečenje i kolače - kaže Čankovićeva.

Foto: TV Pink

Na pripremu se potroši, kako kaže, od 200 do 500 evra, u zavisnosti od toga koliko gostiju dolazi.

Ipak, domaćice kažu da je sve manja razlika u kupovini gotovih proizvoda i onih koje same naprave, pa je tako za sitne kolače potrebno izdvojiti 500 do 1.000 dinara po kilogramu, bez obzira da li ih kupujete ili pravite sami.

A za sve one kojima je orah nezaobilazna namirnica u pripremi slave, stiže loša vest: zbog dve uzastopne loše berbe očekuje se da će njegova cena poskupeti za 15 do 20 odsto, pa će u periodu oko Božića cena oraha iznositi preko 1.000 dinara po kilogramu.

Prodavci na pijacama kažu da se približava vreme slava, a oni to najbolje vide po prodaji. Ipak, kako kažu, građani se pre odlučuju za kupovinu u marketima nego na gradskim pijacama, jer prodavnice nude odložena plaćanja.

Foto: TV Pink

Minimalni iznos koji domaćini treba da izdvoje je oko 40.000 dinara, a kada se tome dodaju specijaliteti od mesa, salate, slani rolati, vina i viski, račun može i da se udvostruči.

Kako bi uštedeli, onima koji idu u markete savetuje se da u kupovinu idu sa pripremljenim spiskom namirnica i da prate akcijska sniženja.

Foto: TV Pink

Kada se bogatoj slavskoj trpezi dodaju troškovi za žito, kolač i osveštavanje kuće pre i na dan slave, računica izađe i do 80.000 dinara, pa ne čudi što mnogi obeležavanje slave vide kao luksuz.

#Novac

#Slava

#Štednja

'