AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović primio je danas 10 studenata sa Univerziteta u Beogradu, uglavnom sa Elektrotehničkog fakulteta, koji će posetiti kompaniju "Huawei" u Kini, gde će se upoznati sa najnovijim dostignućima te kompanije.

Studenti će biti u prilici da se informišu o dostignućima u informacionim tehnologijama, komunikacijama, telekomunikacijama, sa najnovijim tehnologijama za 5G, internet stvari, tehnologijom pametnih gradova i pametnog transporta...

- Veliko mi je zadovoljstvo da pozdravim izvanredne studente koji će, u organizaciji kompanije 'Huawei' svetskog tehnološkog giganta, otputovati u petnaestodnevnu posetu Kini, gde će obići celu kompaniju i njihov istraživačko razvojni centar - poručio je Popović.

Kako je istakao, studenti će se upoznati sa "celom lepezom" najnovijih tehnoloških dostignuća koja se još ne primenjuju, ali su u planu, kaže Popović, da se primenjuju u narednih pet do 10 godina.

Prema njegovim rečima, ovo je prava prilika za mlade kadrove ne samo da posete najveću tehnološku kompaniju u svetu, već i da razgovaraju sa ljudima koji se bave naukom, ali i sa onima koji direktno ta najnovija dostignuća implementiraju i omogućavaju građanima bolji život.

- To će biti prilika da znanja koja nauče tamo mogu da primene sutra ovde u Srbiji - naglasio je ministar.

Foto: Tanjug

Govoreći o kineskoj kompaniji "Huawei", Popović je ukazao da je reč o kompaniji koja je lider u svim oblastima koje su vezane za inovacioni i tehnološki razvoj i koja u svetu zapošljava više od 180.000 ljudi u 150 zemalja.

Naveo je da je saradnja kompanije "Huawei", Univerziteta u Beogradu, Elektrotehničkog fakulteta i Vlade Srbije primer dobre saradnje, kojom, kako je istakao, svi zajedno daju doprinos inovacionom i tehnološkom razvoju naših mladih kadrova.

- I kompanija 'Huawei' i naši kineski parteri su priznali naše mlade inženjere i to je potencijal sa kojim Srbija ide sigurno u novu inovacionu i tehnološku budućnost - zaključio je Popović.

Predstavnik kineske kompanije "Huawei" Li Mengkun je rekao da je ta kompanija u proteklih 12 godina ulagala u Srbiji u tri segmenta biznisa - operativni biznis, biznis sa preduzećima i sa pojedincima koji su pokrenuli sopstevni biznis.

- Zahvaljući tim ulaganjima polako smo postali glavni partner lokalnim kompanijama, ali i Ministarstvu - izjavio je Li.

Naveo je da Srbija predstavlja centar u regionu za razvijanje biznisa u informacionim tehnologijma, dodajući da ta kompanija pomaže Srbiji da završi započet proces digitalizacije.

Podsetio je da je projekat "Huawei" kompanije, "Seeds for the future" najvažniji globalni socijalni projekat te kompanije kojim, ističe, pomažu i podržavaju razvoj mladih talenata u Srbiji, kao i razvoj tehnologije u Srbiji.

#Huawei

#Kina

#Nenad Popović

#Srbija

#Studenti

'