AKTUELNO

Nestašice antibiotskih sirupa u Srbiji nema, a kada je u pitanju sinacilin postoji problem godinu dana unazad u proizvodnji, ali za njega postoje adekvatne zamene, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za Tanjug istakla da je u decembru zbog porasta broja infekcija došlo i do porasta potrošnje svih antibiotskih sirupa.

"Problem sa sinacilinom je u proizvodnji u Galenici i niko se nije žalio, jer postoje zamene. Međutim kako je povećan broj respiratornih infekcija u decembru je krenula priča oko sinacilina, mi smo uvezli dodatne količine i imamo 150 hiljada pakovanja svih antibiotskih sirupa. Mesečna potrošnja je oko 40 - 50 hiljada i jasno je da imamo dovoljno zaliha za tri meseca", rekla je Škodrić.

Direktorka RFZO podseća da postoje adekvatne zamene, te da se niko nije žalio na nestašicu.

Foto: Printscreen TV VESTI

"Hemofarm je povećao proizvodnju panklava, a Galenika najavila rešavanje problema, odnosno, on je rešen nakon godinu dana i nastaviće se od sredine februara proizvodnja", kazala je ona.

Dodaje da će ukoliko bude bilo problema, to na vreme reći te da nema potrebe da se kupuju veće količine i stvaraju veštačke nestašice.

"Imamo i problem što iz drugih zemalja dolaze da kupuju kod nas brufen, paracetamol... i to je problem koji pokušavamo da iskontrolišemo", navela je Škodrić.

#RFZO