AKTUELNO

Epidemiolog gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris, rekla je za PINK da je s obzirom na obuhvat vakcinacije MMR vakcinom, ova situacija koju sada imamo bila očekivana.

- Kada imamo mali obuhvat vakcinisanih, na primer, prošle godine je na teritoriji Beograda bio ispod 70 posto, onda je za očekivati da će se u nekom trenutku ispoljiti bolest – rekla je dr Maris, koja dodaje da je to sve rizik za izbijanje epidemije.

Kako kaže, dolazi do nakupljanja osetljivih osoba, pre svega misleći na malu decu koja su osetljiva i koja nisu dolazila u kontakt sa ovim virusom.

- Znamo da je virus morbila jedna od najzaraznijih bolesti i da se jako brzo prenosi, za očekivati je ovakav scenario. Nadam se da neće biti kao pre nekoliko godina, kada je bilo oko 6.000 obolelih, sa 15 smrtnih ishoda. Svakako ono što je dobro, vidimo da roditelji, oni koji su bili neodlučni, sada odlaze sami u domove zdravlja i uočavamo povećan broj vakcinacija – rekla je dr Maris.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, male boginje nisu „rezervisane“ samo za decu, njih mogu dobiti i odrasli.

- Simptomi su povišena temeratura, malaksalost, može se javiti konjuktivitis, zatim zapušen nos, pa ospa koja se prvenstveno javlja na licu i vratu, a zatim i ostale delove tela. Ono što je važno kod morbila, jeste to što može doći i do komplikacija koje su najčešće u vidu pneumonije – rekla je dr Maris.

Ona je apelovala na preventivnu meru koju imamo, a to je vakcinacija.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da nema razloga da izbegavamo ovu meru.

Kada je u pitanju virus gripa koji je sada takođe aktuelan, kako kaže, bitno je naglasiti da sadašnje nove forme virusa kovid izazivaju blaže kliničke slike u odnosu na grip.

- Ovo oboljenje kreće naglo i obara sa nogu. Jako su izraženi bolovi u mišićima i nogama, da morate biti u krevetu. Izražena je i glavobolja, može se javiti i mučnina. Ono što ih sada razlikuje upravo jeste težina kliničke slike, koja je više trenutno izražena kod virusa gripa – rekla je dr Maris.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da temperatura kod gripa može biti i oko 40 stepeni, dok kod kovida i ostalih virusa, ona ne mora biti tako visoka.

- Oporavak takođe, duže traje kod gripa. Malaksalost i kašalj mogu potrajati i duže od 7 dana – rekla je dr Maris.

Autor: