AKTUELNO

Dok stručnjaci ističu da je promiskuitet problem današnjice, mlade zanima nešto sasvim suprotno kada je reč o intimnim odnosima.

Ponovnom pojavom sifilisa u Beogradu, urolozi su istakli da je najveći problem današnjice - promiskuitet. O tome je govorio i dr Aleksandar Milošević, ističući da se omladina olako upušta u intimne odnose, možda čak i bez dovoljnog poznavanja seksualnog zdravlja. Zbog toga je najnoviji podatak koji se pretražuje na Guglu iznenadio mnoge. Najtraženija reč milenijalaca trenutno je - celibat.

Reč "celibat" se obično koristi za dobrovoljnu odluku da neko ostane neoženjen ili da se uzdrži od intimnih odnosa, obično iz verskih razloga. Iako se termin obično koristi samo za osobe koje odluče da ostanu neoženjeni kao uslov za svete verske zavete ili ubeđenja, on može da se primeni i na dobrovoljnu apstinenciju iz bilo kog razloga.

Pojedini su imali loša iskustva ispod čaršava, pa misle da žele celibat, a ako i sami o tome razmišljate, odvojite vreme i razmislite o razlozima zašto to činite, savetuje stručnjak. "Neke studije su takođe otkrile da se mlađi ljudi danas ređe upuštaju u polne odnose, uglavnom jer su razočarani praznimom 'usputnog' intimnog odnosa, ali i iz drugih ličnih, društvenih, kulturnih i verskih razloga", rekao je stručnjak za veze Valon Asani iz dejting aplikacije Dua.com.

Neki ljudi, objašnjava, celibat biraju i kako bi poboljšali svoje mentalno zdravlje, a manje ili nimalo partnera za njih znači i manje šanse za polno prenosive bolesti, neželjene trudnoće i emocionalni stres. "Celibat takođe nekima omogućuje da se usredsrede na lični razvoj ili druge aspekte svog života, kao npr. na karijeru", rekao je stručnjak i dodao da celibat za neke nije dobro rešenje i ne bi trebalo olako da se obavežete.

"Razumevanje vlastitih želja, vrednosti i potreba pomoći će vam da bolje upoznate sebe i da lakše izaberete prave ljude koje ćete pustiti u svoj život, a s kojima imate veće šanse za razvoj smislene veze", poručio je za kraj.

Autor: