AKTUELNO

Često se smatra da su ljubitelji viskija samopouzdani, dok oni koji biraju pivo znaju kako se opustiti. Ali, može li stvarno vaš izbor pića reći nešto dublje o vama?

Nedavno vođena studija pod vodstvom psihologa Petera K. Džonsona sugeriše da možemo izvući zaključke o ličnosti ne samo gledajući što ljudi piju, već i gde preferiraju piti.

Oni koji uživaju u viskiju često su samopouzdani, dok su ljubitelji vina ili jabukovače pristupačni, društveni i skloni ispijanju van kuće. Ljubitelji piva, sa druge strane, često uživaju u jednostavnim užicima i gledaju na neugodne situacije kao prolazne, navodi se u studiji.

Ispitanici su odgovarali o omiljenom piću, ali i o mestu gde najviše vole da konzumiraju alkohol. Oni koji preferiraju dom su, prema istraživanju, skloniji tuge i pesimizmu u poređenju sa onima koji izlaze u javne prostore.

Naučnici tvrde da su konzumenti koji uživaju u alkoholu kod kuće skloniji depresiji, sugerirajući da im konzumacija alkohola na tom mestu pomaže suočiti se sa negativnim emocijama.

S druge strane, sudionici koji biraju žestoka pića i nazdravljaju izvan kuće otvoreniji su za zabavu i druženje sa prijateljima. Iako je nekima od njih ispijanje alkohola kod kuće nezamislivo, Džonson i njegov tim zaključuju da procena nečije ličnosti na temelju omiljenog pića nije dovoljna za stvarno razumevanje nekoga.