AKTUELNO

Ljubitelji kafe često kasne na posao, dok su oni koji preferiraju čaj poznati po svojoj smirenosti i poštenju.

Istraživanje provedeno među zaposlenima u velikim poslovnim sistemima pokazuje da ljubitelji kafe često imaju energičan temperament, vole rasprave i obično zarađuju više od ljubitelja čaja. Nasuprot tome, ljubitelji čaja karakterišu se smirenošću, poštenjem i pouzdanošću, ali se često suočavaju s izazovom postizanja povišice zbog svoje prirode.

Anketa je takođe otkrila da većina šefova preferira kafu, dok su ljubitelji čaja među kolegama omiljeni i uživaju poverenje svojih saradnika. Ovaj trend dodatno potvrđuje podatak da 84 odsto ljubitelja čaja izjavljuje spremnost za rad prekovremeno radi uspeha tima.

Ljubitelji kafe, s druge strane, pokazuju manju sklonost stresu, ali često kasne na posao, uprkos konzumaciji kofeina. Nik Tejlor, učesnik istraživanja, naglašava važnost šoljice čaja ili kafe kao podrške za prevazilaženje izazova radnog dana. Ovo istraživanje takođe otkriva da prosečni ljubitelj čaja ili kafe konzumira tri do četiri šoljice svakodnevno, pri čemu dve trećine smatra da imaju više inspiracije za posao nakon pauze.

Dodatno, japanski naučnici su dokazali da dve šoljice kafe dnevno mogu poboljšati memoriju, kako je pokazao eksperiment s 160 ispitanika u dobi od 18 do 30 godina. Grupa koja je konzumirala kofein imala je bolje rezultate u prepoznavanju predmeta u poređenju s grupom koja nije koristila nikakav stimulans. Ipak, naučnici ističu važnost umerenosti i preporučuju dozu od 200 miligrama kofeina dnevno, odnosno dve šoljice kao optimalnu količinu.