AKTUELNO

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je za PINK da je urađen nacrt izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja o oduzimanju vozila usled određenih prekršaja.

On je najpre istakao da je najbitnije da se shvati da državi ne trebaju automobili i da je ova mera doneta upravo zbog građana.

- Nije tu ideja da se automobili uzimaju zato što nekome trebaju, ovoj državi trebaju spaseni ljudski životi. Da deca ne ginu, da mladi ne ginu, da ljudi ne završavaju u bolnicama kao invalidi. Država kada primenjuje neko sredstvo prinude, ona je dužna da primeni najblaže sredstvo kojim može da se postigne cilj – rekao je Okanović.

Kako kaže, 2009. godine su pored novčane kazne uvedeni i kazneni poeni.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je uvedena i zatvorska kazna do 30 dana, kazne su se polako povećavale, korak po korak.

- Međutim, dolazimo do toga da mi prošle godine imamo 153 mrtve osobe na našim putevima. Dakle, očigledno da represija mora još da se pojača prema onim najtežim prekršajima kako bi imala efekta. Reakcija dela javnosti pokazuje da je oduzimanje vozila prava mera – rekao je Okanović.

On je objasnio da što se tiče privatne imovine, možete da probate da ne platite tri računa za struju, pa ćete videti šta će se desiti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Doći će izvršitelji, popisati imovinu, toliko o privatnoj imovini. 2006. godine je usvojen zakon gde za nelegalno teksiranje je predviđena mera trajnog oduzimanja vozila. Uzmite ženin automobil, stavite taksi tablu i taksirajte na divlje, ostaćete bez automobila za ceo život. Samo u Beogradu je 115 vozila oduzeto trajno zbog nelegalnog taksiranja – rekao je Okanović.

Kako kaže, postoji 18 prekršaja zbog kojih će se privremeno oduzimati vozila.

Autor: