AKTUELNO

Nakon trinaestočasovnog prekida saobraćaja, koji su na deonici od Brzeća do Kopaonika izazvali olujni vetar i mećava, situacija je danas u prepodnevnim satima normalizovana.

Smena gostiju u tom turističkom centru protekla je bez problema, a niz sedam staza skijalo je 2.500 ljudi.

Zbog vetra većina instalacija nije radila kao ni gondola iz Brzeća. Rukovodilac Ski centra Kopaonik Darko Jovanović rekao je za Javni servis Srbije da je zbog vremenskih uslova odloženo za danas zakazano otvaranje Bele reke, najduže staze u ski centru Kopaoniku koja nije radila više od 10 godina.

"Odloženo je otvaranje Bele reke, najduže staze u Ski-centru Kopaonik koja nije radila više od 10 godina. Trebalo je danas da je otvorimo, zbog vremenskih uslova i tehničkih uslova nismo mogli, uradićemo to narednih dana, ja se nadam već sutra", kaže rukovodilac Ski-centra Kopaonik Darko Jovanović.

Sa porastom visine snežnog pokrivača raste i broj turista. Popunjeno je 70 odsto smeštajnih kapaciteta.

"Gosti su nam u najvećem broju sada stranci koji dolaze iz Rusije, Bugarske, susedne Mađarske, Crne Gore", kaže Teodora Perović iz TO Raška.

Za goste uživanje, za službu održavanja u Ski-centru pune ruke posla.

"Radimo po 10 sati, zavisi, kad je vanredno ostajemo i duže. Nije umor u pitanju, ali jeste ovaj mraz danas", napomenuo je Milan Matović iz Raške.

Predaha nema i za osmočlanu ekipu ziske službe "Kruševac-puta" na punktu Srebrnac.

"Imamo dovoljno agregata, imamo dovoljno soli, sve što nam je potrebno, mehanizacija nam je ispravna, sve fukcioniše dobro. Glavni problem je ovde ne poštovanje naših saveta i apela da se koristi zimska oprema, i dosta nam pravi problem vetar, tj. ova snežna mećava", rekao je šef smene "Kruševac-puta" punkt Srebrnac Vladimir Vidić.

Najkritičnija deonica je od Useka do Jarma, gde vetar zna da dostigne i olujnu jačinu, duvajući brzinom od oko stotinu kilometara na sat, stvarajući nanose i mećavu koja smanjuje vidljivost pa je u vožnji potreban izuzetan oprez i obavezna upotreba zimske opreme.