AKTUELNO

Marko Rakić, učenik trećeg razreda gimnazije u Knjaževcu, svaki slobodan trenutak koristi da izrađuje skulpture inspirisane likovima iz video-igrica i crtanih filmova.

Prvu figuru napravio je od plastelina kao četvorogodišnjak, kada je na televiziji video reklamu za jednu igračku. Figurice koje Marko vaja od gline obrađene su do najsitnijih detalja i ako se dobro ne zagleda, ni po čemu se ne razlikuju od fabričkih igračaka.

Foto: Privatna arhiva

- Od kada sam počeo, napravio sam već više od hiljadu figura. Većina njih je od plastelina, te stare figure koje sam pravio kao mali, ali za njih mi je trebalo mnogo manje vremena, mogao sam da ih napravim po deset za sat vremena - kaže Marko Rakić.

Kada bude zadovoljan napravljenom figurom, Marko joj konačni izgled daje pažljivim bojenjem i završnim lakiranjem.

- Ovo je lik Baron O'Hel iz igrice Dum. Trenutno sada radim neke detalje oko glave i koristim najobičnije akrilne boje. Ovo je iz igrice Skorn, koja je, zapravo, naša srpska igrica i jako mi se sviđala, pa sam nekako hteo i da joj se posvetim, napravio sam tog glavnog lika - objašnjava Marko.

Foto: Privatna arhiva

Za ono čime se već dvanaest godina bavi Marku najveću podršku pružaju njegovi roditelji.

- Meni je najdraža ova figura, koju smo iskoristili posle za njegovu tortu za 17. rođendan - kaže Marija Rakić, Markova majka.

Foto: Privatna arhiva

Markov otac Vladimir Rakić dodaje da se nada da će mu to biti budući poziv.

Vajanje minijatura u glini Marko još uvek doživljava kao svoj hobi, koji, kako kaže, može da se pretvori i u neku vrstu frilens posla. Ipak, sigurnost u nekoj daljoj budućnosti vidi u nastavku školovanja, ali ne na likovnoj akademiji, već na nekom tehničkom fakultetu.