AKTUELNO

Usled snežne mećave koja je pogodila Priboj došlo je do havarije na elektromreži. Težak i mokar sneg obarao je drveće i kidao kablove na teritoroji čitave opštine. Na stotine domaćinstava ostalo je bez električne energije.

- Zbog vremenskih neprilika i nestanka struje nastava danas neće biti održana u tri pribojske škole, u Kratovu, Sastavcima i Pribojskoj banji. Na gradskom i seoskom području oboren je veliki broj stabala što je izazvalo kvarove na niskonaponskoj mreži. Nadležne ekipe su upućene na teren, izjavio je za RINU Boris Mrdović iz Sektora za vanredne situcije u opštini Priboj.

Skoro pola metra novog snega palo je u visinskim delovima Projepolja za samo nekoliko sati. U samom centru grada pod težinom padavina palo je stablo bora, usled čega je pričinjen kvar na elektromreži i veliki broj stanovnika nema struju.

- Mehanizacija je još noćas poslata na teren i trenutno su svi međuopštinski putevi prohodni za saobraćaj. U kvaru je glavni dalekovod, a sve nadležne ekipe rade na njegovom saniranju, izjavio je Drago Popadić predsednik opštine Projepolje.

Obilne padavine izazvale su i nestanak napona na barskoj pruzi između stanica Kosjerić i Prijepolje. Vozovi su satima stajali u stanicama Kosjerić i Požega.

Foto: Foto/RINA

Satima je trajala borba putara sa snežnim nanosima preko Zlatibora: Uspeli su da pročiste sve puteve prvog prioriteta, preko Golije ponovo neprohodna najkritičnija tačka u Srbiji

Teška situacija sa strujom na Zlatiboru

U Zlatiborskom okrugu i na području Ogranka Elektrodistribucije Užice zbog velikog nevremena praćenog jakim vetrom i obilnim snegom došlo je do većeg broja kvarova na visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži.

Najveći problemi sa snabdevanjem su na području opštine Prijepolje, zbog višestrukog ispada visokonaponskih 110 kV vodova Elektromreže Srbije, nastalih usled vlažnog snega.

Foto: Foto/RINA

Problema sa snabdevanjem je bilo i na području Zlatibora, gde je veliko nevreme u više navrata izazvalo ispade dve napojne trafostanice naponskog nivoa 110 kV.

Teška situacija je i na teritoriji Bajine Bašte gde su planinska sela bez struje, a i teško je doći do njih zbog neprohodnosti puteva. Deo gradskog područja jutros je dobio struju. Angažovane su ekipe EPS-a uz pomoć javnih preduzeća kako bi stigli do sela. Trenutno se čisti prilaz selima Rača i Crvica.

Na teritoriji opštine Čajetina pročišćeni su svi putevi prvog prioriteta, a prema rečima nadležnih Čajetina i Zlatibor nemaju struje od sinoć zbog pada dalekovoda.

U Novoj Varoši je takođe situacija teška. Struje nema u Radoinji, Bistrici, Rutošima, Negbini, Draglici, a mnogi putevi su zavejani.

I u opštinama Kosjerić i Požega sela su bez struje, dok u Užicu je najavljena sednica štaba za vanredne situacije. U mnogim užičkim selima nema struje, a putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni.

Na putevima je dosta polomljenog drveća, koje uklanjaju javna preduzeća.

Putari danonoćno čiste smetove

Iza putra užičkog i zlatiborskog kraja je još jedna besana noć i borba sa snegom koja je trajala satima. Preko 20 teških mašina radilo je na održavanju glavnih saobraćajnica.

- Pored snega koji je napravio ogromne probleme, imali smo dosta palih stabala na kolovoz koja su prekinula nekoliko putnih pravaca. Pored mašina i putata, na raščišćavanju su radili i meštani sa testerama I traktorima. Sada su putevi prvog prioriteta prohodni i ukinuta je zabrana za teretni saobraćaj. Sada se čiste putevi drugog i trećeg prioriteta - kazao je za RINU Alen Mušanovič iz A.D. Putevi Užice.

Foto: Foto/RINA

Sneg je i ovaj put zadao velike probleme putarima na Goliji, koji su pokušavali da jednu od najkritičnijih deonica preko Odvraćenice održe prohodnom.

- Zbog bezbednosti učesnika u saobraćaju zatvoren je put Odvraćenica - Preko Brdo koji vodi od Ivanjice ka Novom Pazaru. Mi smo u trećem stepenu anagažovanosti mašina, koje su poslate da pročiste tu deonicu puta, i nadamo se da ukoliko sneg ne bude nastavio da pada od popodne taj deo puta biti prohodan, kazao je Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Vozilo auto-škole prevrnulo se na krov

Na ulazu u Priboj došlo je do saobraćajne nezgode kada se iz još neutvrđenih razloga vozilo auto-škole prevrnulo na krov.

Foto: Foto/RINA

- Videli smo vozilo na kolovozu potpuno prevrnuto. Ono što je najvažnije jeste da nema povrđenih lica, kaže za RINU jedan od očevidaca.

Usled snega koji je padao satima saobraćaj se na pribojskim ulicama odvija otežano, a vozačima se savetuje dodatan oprez zbog klizavog kolovoza.

#Sneg

#Srbija

#Zima

#kolaps