AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske o realizaciji projekta HES „Gornja Drina“ i drugim zajedničkim projektima u oblasti energetike.

Srbija i Republika Srpska su trajno upućene jedna na drugu zbog čega je neophodno da produbljujemo energetsku saradnju koja je pokretač ekonomskog napretka. Izgradnja hidroelektrane „Buk Bijela“ je veoma važna za Srbiju i Republiku Srpsku zbog njenog doprinosa energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednim decenijama. Pripremni radovi su u toku i očekujemo da ćemo otkloniti sve proceduralne probleme kako bismo izgradili ovaj važan energetski objekat“, poručila je Đedović.

Ministarka je istakla da se kroz Srbiju gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor kojim ćemo se povezati sa Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom i RepublikomSrpskom, Crnom Gorom i Italijom.

Cilj nam je da se povežemo sa susednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer je u planu podizanje proizvodnih kapaciteta. U ovoj godini očekujemo i završetak radova na izgradnji dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, koji će ojačati našu prenosnu mrežu“, rekla je Đedović.

Ministar Đokić je istakao da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj, posebno u solarne i vetroelektrane, kao i da se Republika Srpska i Republika Srbija suočavaju sa sličnim energetskim izazovima u pogledu energetske tranzicije. On je dodao da je današnji sastanak način za održavanje suštine odnosa koji postoje između Republike Srpske i Srbije kako bi se intenzivirale zajedničke aktivnosti i saradnja i u narednom periodu.

Ministri su dogovorili obnovu rada zajedničkog Energetskog komiteta koji će intenzivnije pratiti realizaciju postojećih projekata i predlagati nove.

#Dubravka Đedović