AKTUELNO

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, zimske gume su obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko se na putevima nalazi sneg, led ili poledica.

Tako da početkom sledećeg meseca možemo da skinemo zimske i montiramo letnje gume.

Preporučuje se da se zimske gume zamene letnjim gumama kada su temperature stabilno iznad 7°C, jer se tada letnje gume bolje ponašaju na putu i pružaju bolje performanse u vožnji.

Kada se skidaju zimske gume, preporučljivo je obaviti njihovu kontrolu i održavanje pre skladištenja. To može uključivati proveru pritiska, stanja i dubine šare, kao i eventualna popravke ili zamene oštećenih delova. Takođe je važno čuvati zimske gume na pravilan način, kako bi se produžio njihov životni vek i očuvala njihova funkcionalnost. Preporučuje se skladištenje na suvom, hladnom i tamnom mestu, kako bi se sprečilo oštećenje od sunčeve svetlosti ili visoke temperature.

Takođe je važno ne stavljati teške predmete na gume ili ih savijati, kako bi se izbegla deformacija i oštećenja. Ukoliko se zimske gume čuvaju na pravilan način, mogu se koristiti iz sezone u sezonu, što može biti ekonomičnije od kupovine novih guma svake godine.

Takođe, važno je da se vozači pridržavaju preporuka proizvođača kada je u pitanju izbor guma, jer svaki tip guma ima specifične karakteristike i namenu.

Ukoliko vozači poštuju ova pravila i vode računa o stanju svojih guma, mogu doprineti povećanju bezbednosti u saobraćaju i smanjenju rizika od saobraćajnih nezgoda.