AKTUELNO

Nakon što su neki građani prijavili da su posle nošenja garderobe dobili žugu iz jedne prodavnice u Podgorici, ceo region je zabrinut. Međutim, ispostavlja se da je šuga i te kako prisutna u Srbiji.

- Ima je dosta, to uopšte nije neuobičajena pojava, desi se da šugu imaju i oni koji neguju kožu i brinu o higijeni - kaže za Novu govori dermatološkinja Svetlana Minić, iako je uvreženo mišljenje da je šuga najčešća kod loših uslova življenja koje prate neadekvatna higijena i niska opšta i zdravstvena kultura.

Svrab na stomaku i osip

Za početak, doktorka govori koji su simptomi šuge.

- To je najčešće jak svrab. On se javlja obično na stomaku, ali može da bude i na unutrašnjoj strani nogu i ruku, pod pazusima i na genitalijama. Potom se javlja i osip na koži i on može da bude različitog intenziteta - kaže ona.

Lako se prenosi

Prenosi se kontaktom sa zaraženim, koža na kožu, seksualnim odnosom zbog tog kontakta, ali i preko sporta, recimo, fudbala, košarke, tokom plesa, u igri među decom. Takođe, šuga može da se prenese preko odeće, tj. pozajmljivanjem odeće, preko peškira – ako kojim slučajem koristite tuđe.

Kako izgleda lečenje?

- Lekar mora da prepiše lek jer se neophodne koncetracije ne mogu naći bez recepta. Takođe, vrlo je važno da se u kući svi leče iako možda samo jedan ukućanin ima problem jer je šuga vrlo zarazna. Postoje preparati koji se mažu jednom, neki se mažu dva, tri puta, sve zavisi kako lekar proceni - objašnjava doktroka.

Osim krema, u lečenju šuge se primenjuje i oralna terapija. Među tim lekovima je i ivermektin, lek protiv parazita, koji se inače dosta pominjao tokom korone, iako studije pokazuju da nije pomogao onina koji su oboleli od kovida i nije smanjio rizik od hospitalizacije.

- Ivermektin je lek star 50 godina i on se odavno koristi u lečenju parazitarnih bolesti i može da bude terapija za šugu, ali na lekaru je uvek da odluči koji lek je najbolje prepisati - kaže ona.

Autor: