AKTUELNO

Stipendije i stanovi bi vratili nastavnike u učionice kažu profesori.

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je platformu za poboljšanje položaja nastavnika i privlačenje budućih studenata da se bave tom profesijom.

Dokument je sastavilo osam dekana fakulteta sa nastavničkim smerovima. Predloženi su konkretni koraci - stipendije i stanovi bi vratili nastavnike u učionice, kažu profesori. Platformu pre svega treba vezati za Strategiju obrazovanja do 2030. godine, piše "Blic".

Prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu kaže da je potrebno da se formira radna grupa od predstavnika Ministarstva prosvete i Univerziteta u Beogradu.

"Mislim da će se i drugi univerziteti tome priključiti, kao i da vidimo koji su to koraci da đaci upisuju nastavničke fakultete. Ukoliko se ovako nastavi, za nekoliko godina nećemo imati kadra u osnovnim i srednjim školama", poručuje Filipović.

Profesori kažu i da bi trebalo da postoji razlika u platama nastavnika.

"Oni koji su pred penzijom, koji su se isticali tako što su se dodatno angažovali na takmičenjima i čiji su đaci imali zapažene rezultate, treba da imaju dosta veću platu od početnika", kaže prof. Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Podsećaju da se za nastavnika matematike u Beogradu, ove godine odlučilo samo šest brucoša. Predlažu da se uradi detaljna analiza osnovnih i srednjih škola, kako bi se videlo sa kakvim kadrovima se raspolaže.

"Govori se i o materijalnom statusu, ali i o tome na koji način je nastavnička profesija ugrožena. Svedoci smo da su nastavnici u velikom problemu i kada je reč o učenicima i roditeljima", navodi prof. Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Platformu su sačinili dekani Filozofskog, Filološkog, Hemijskog, Fizičkog, Matematičkog, Biološkog, Geografskog i Fakulteta za fizičku hemiju.

Dekan Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Zoran Ranković kaže da i taj fakultet školuje prosvetni kadar, veroučitelje, kojih u Srbiji ima oko 1.000, kao i da za njih treba rešiti pitanje ugovora o radu.

Autor: