AKTUELNO

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je prilikom obilaska Braničevskog okruga rekla da dolazi do smene generacija, te dosta eksperata odlazi u penziju, a mladi nisu završili specijalizaciju, te će i taj problem rešiti ugovorom o dopunskom radu.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, ocenila je u Požarevcu nakon sastanka sa 12 direktora zdravstvenih ustanova Braničevskog okruga, da je glavni problem nedostatak kadrova.

- Dogovorili smo se da svi zdravstveni radnici koji žele da rade dodatno mogu da uspostave dopunski ugovor, tako da će moći da rade dodatno i to će im biti plaćeno od strane RFZO. Tako će neko ko radi recimo u bolnici moći da potpiše dopunski ugovor sa drugom zdravstvenom ustanovom ili ako je završio radni vek može da ima dopunski rad, a ne produženje ugovora. Do sada smo tu mogućnost davali samo za lekare, ali sada ćemo u našem pravilniku to izmeniti i za zdravstvene radnike sa srednjom stručnom spremom, pošto je nedostatak tih kadrova čak i veći - istakla je Radojević Škodrić, ocenjujući da će se tako rešiti deo problema, a naročito u ruralnim sredinama gde kadrova skoro da nema, a prenosi Politika.

Direktorka RFZO posetila je potom Opštu bolnicu Požarevac i ocenila da tamo najviše nedostaju radiolozi i anesteziolozi, ali i srednji kadar za sve specijalnosti.

Po njenim rečima problem u Braničevskom okrugu je i što dolazi do smene generacija, dosta eksperata odlazi u penziju, a mladi nisu završili specijalizaciju, te će i taj problem rešiti ugovorom o dopunskom radu.

Za liste čekanja u požarevačkoj bolnici poručila je da one postoje u većini zemalja, pogotovo u oblasti ortopedije.

Ovde se čeka tri, maksimalno četiri godine za ugradnju kolena. Napravili smo plan kako da ide ubrzano ta lista čekanja i da se taj broj smanji. Za kolonoskopiju i gastroskopiju se čeka u većini bolnica, a u Požarevcu to nije slučaj, rekla je Radojević Škodrić.

Takođe je naglasila da su svi aparati u zdravstvenim ustanovama ovog okruga u funkciji, te da bolnica u Požarevcu ima tri stacionarna i dva pokretna rendgen aparata, kao i dva skenera koja su u funkciji. Snabdevenost lekovima takođe je bila tema sastanka. Konstatovano je da taj problem postoji samo u apotekama u ruralnim sredinama koje praktično i ne rade jer su seoske ambulante pretvorene u kovid ambulante.

Uputićemo odmah dopis Ministarstvu zdravlja da se te kovid ambulante vrate u redovan rad i da se lekovi podižu u ruralnim sredinama, a ne da se apoteke tamo zatvaraju, najavila je direktorka RFZO.