AKTUELNO

Pre pet godina u Srbiji je uvedena obaveza imenovanja upravnika zgrada, a mnogi su se nadali da će to konačno rešiti probleme sa neodržavanjem i lošim stanjem u mnogim stambenim zgradama. Međutim, pitanje je da li su nam upravnici doneli olakšanje ili nove probleme?

Mnogi se pitaju da li su profesionalni upravnici potrebni ili je dovoljno da stanari sami izaberu nekoga od sebe da vodi računa o zgradi. Prema nekim istraživanjima, oko 70% zgrada u Srbiji nema profesionalnog upravnika, a samim tim ni kvalitetno održavanje.

S druge strane, postoje i oni koji tvrde da upravnici zgrada sabotiraju rad i namerno odugovlače sa popravkama, kako bi izvukli što više novca iz stanara za svoje usluge. Mnogi se žale i na visoke cene usluga upravnika, koje u nekim slučajevima iznose i do 50 evra mesečno po zgradi.

Foto: Pink.rs

Uprkos tome, postoje i oni koji smatraju da su profesionalni upravnici neophodni kako bi se zgrade održavale u dobrom stanju i sprečilo dalje propadanje. Upravnici bi trebalo da vode računa o održavanju zgrade, naplati dugova, organizuju skupštine stanara i rešavaju eventualne probleme.

U svakom slučaju, pitanje upravnika zgrada i dalje ostaje jedno od gorućih problema u mnogim delovima Srbije. Da li su nam potrebni profesionalci ili možemo sami da se organizujemo? Ko koga sabotira u zgradi i ko će platiti cenu neodgovornosti? Pitanja su mnoga, a odgovori su još uvek nejasni.

Foto: Pink.rs

Problemi na koje najčešće ukazuju profesionalni upravnici

Neplaćanje troškova održavanja i upravljanja;

Nesloga suseda koja otežava upravljanje;

Problemi u primopredaji dužnosti/dokumentacije;

Problemi prinudnih upravnika (ograničena ovlašćenja);

Neodgovornost vlasnika da učestvuju na skupštinama stambenih zajednica i preuzmu svoje obaveze u odlučivanju;