AKTUELNO

Cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će i posle korekcije 1. maja 2023. ostati među najnižim u Evropi.

Iz Ministarstvo rudarstva i energetike saopšteno je da je trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja.

- Zato Vlada Republike Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone. Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8%) i gasa (10%), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Cene električne energije i gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će ostati i dalje među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene čak 4 milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa.

- Građani, ne zaboravite da se odgovorno ponašate prema električnoj i toplotnoj energiji. Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10% uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23. Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv - saopšteno je iz Ministarstvo rudarstva i energetike.

#Cena

#Struja

#gas