AKTUELNO

Da li je popodneva dremka nešto što treba pod hitno izbaciti?

Redovan i kvalitetan san je snaga potrebna i deci i odraslima. Poznato nam je da "deca bolje rastu kada spavaju", ali postoji li granica koja nam određuje koliko je sna zapravo dovoljno, pogotovo kada su u pitanju upravo deca? I do kada je spavanje dece tokom dana preporučljivo?

Pitanja sa kojima se susreću novopečene mame, kao i majke male dece, često se odnose na deči san: "Koja godina je granica popodnevnog sna?; Da li moja beba previše spava?; Kako da napravim rutinu spavanja kod bebe?" Takođe, provuče se i pitanje: "Moje dete ima i dalje neke navike za spavanje popodne, zašto?"

Sa kvaltetnim rutinama spavanja, kao i objašnjenijma i smernicama na ovu temu pomoći će vam pedijatar Ana Milinković, koja govori za portal Ona.rs

- Deca obično imaju naviku da spavaju popodne do pete godine. Naravno, postoje izuzeci, jer je ipak rutina spavanja individualna. Navika popodnevnih dremki nastaje najčešće u vrtiću, kada spavaju oko sat i po do dva sata. Nakon toga se organizam nekako sam reguliše po meri spavanja koja je njemu dovoljna, pa je sve ređi taj popodnevni umor - objašnjava pedijatar.

Autor: