AKTUELNO

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će pored bolnice na Bežanijskoj kosi da se gradi nova ginekološko akušerska klinika (GAK), jer sadašnje porodilište "Narodni front" nije adekvatno, rekla je ona za Pink.

Grujičić je rekla da je u planu i rekonstrukcija GAK u Nišu. Naglasila je da postoje porodilišta koja sve imaju i to su mahom nove bolnice, ali je u većini potrebna rekonstukcija, a u planu je i izgradnja novih.

- Prvo će početi rekonstrukcija GAK-a Dragiša Mišović radi odlično, imaju sve veći broj porođaja i posle rekonstrukcije ta mlada ekipa radi odlično. Sa druge strane Narodni front se nalazi na nepristupačnom mestu, tamo su uvek velike gužve i lepa je vest da će se sagraditi nova zgrada na Bežanijskoj kosi, koja će imati veću površinu od sadašnje gde će porodilje imati uslove onakve kakve treba da imaju - rekla je ministarka.

Grujičić je istakla da je ideja potekla od predsednika države Aleksandra Vučića, a da i dalje ostaje na državi da stimuliše mlade žene da se odluče na potomstvo.

Ona je pohvalila nevladine organizacije jer su signalizirale da je potreban bolji odnos prema trudnicama i porodiljama.

Prema mišljenju Grujičić, došlo je i vreme da se u svakom domu zdravlja zaposli psiholog, jer se u celom svetu, posebno posle kovida, mentalnom zdravlju posvećuje velika pažnja.

Razgovor sa neutralnom osobom, koja je psiholog ili psihijatar, može da spreči veliki broj problema, sugerisala je ministarka.

Grujičić je ponovila svoj stav o neophodnosti uvođenja zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte i naglasila da treba pokrenuti kampanju protiv pušenja, jer je "vreme za alarm", pošto je godišnje 7.000 novoobolelih od karcinoma pluća.

#Danica Grujičić

#porodilišta