AKTUELNO

Pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević, posetila je izložbu u Biblioteci grada Beograda, gde su članovi beogradskog Udruženja osoba sa autizmom izložili svoje radove, čime je otvorena nedelja obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom.

Pomoćnica ministra Barošević navela je da Ministarstvo kontinuirano podržava rad 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom, koja u svom sastavu imaju više od 500 lokalnih organizacija na teritoriji cele Srbije, među kojima je i Savez udruženja osoba sa autizmom.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

„Ministarstvo ima odličnu saradnju sa Savezom udruženja osoba sa autizmom, koji je osnovan 1977. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta života osoba iz autističnog spektra. Ministarstvo je u ovoj godini izdvojilo, za podršku i rad Saveza udruženja osoba sa autizmom, blizu 8 miliona dinara,“ naglasila je Barošević.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ona je rekla da je ovo samo jedan od primera dobre saradnje Ministarstva, Udruženja, Grada i lokalne samouprave, dodajući da je i to samo jedan od dokaza da, danas kada počinje nedelja obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, zajedno stvaramo Srbiju bez barijera.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Mirko Bojić predsednik beogradskog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, najavio je da će se tokom naredne nedelje, raznim manifestacijama, obeležiti Svetski dan osoba sa autizmom, kako bi se podigla svest u društvu o različitostima i pružila podrška osobama sa autizmom. „Oslanjamo se jedni na druge, pre svega na pomoć institucija, Grada i resornog Ministarstva, kako bismo pronašli rešenja za probleme sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa autizmom, a kao prioritet je zbrinjavanje odraslih, jer ih u Beogradu ima oko 250,“ rekao je Bojić.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Gradska sekretarka socijalne zaštite Grada Beograda Aleksandra Čamagić, izrazila je zadovoljstvo što je Svetski dan osoba sa autizmom obeležen sa decom iz predškolske ustanove „Dečiji dani“ koja su na taj način poslala poruku da su tu jedni za druge u svim različitostima. „Grad će nastaviti da pruža podršku Udruženju za pomoć osobama sa autizmom za njihov rad, bićemo njihovi partneri kao i svim osobama sa autizmom koje žive u Beogradu, zajedno sa Ministarstvom,“ istakla je Čamagić.

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, koji se ove godine obeležava pod sloganom „ Izgradimo inkluzivno društvo za osobe sa autizmom“, širom Srbije održaće se brojne manifestacije koja za cilj imaju podršku osobama sa autizmom.

Autor: