AKTUELNO

Sneg u aprilu u Srbiji je uvek mogućnost, ali kada je u pitanju 4. april, to je iznenađenje čak i za najiskusnije meteorologe.

Velika količina snega pala je širom Srbije, izazivajući probleme na putevima i otežavajući svakodnevni život građana.

Beograd je takođe pogođen ovim snegom. Ulice u gradu su prekrivene, što je dovelo do kašnjenja u javnom prevozu i stvaranja gužvi u saobraćaju.

Osim Beograda, mnogi drugi delovi zemlje su zavejani, uključujući i planinske regione.

Planine kao što su Zlatibor, Kopaonik i Tara su takođe pogođene velikom količinom snega.

Ipak, radnici su se suočili sa ovim izazovom i trude se da očiste puteve i staze, kako bi putnici mogli da se kreću što bezbednije.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Mnoge lokalne samouprave su angažovale svoje radnike kako bi se osiguralo čišćenje snega na putevima i ulicama.

Zbog ovakvih vremenskih uslova, građani treba da budu oprezni kada se kreću i da koriste zimsku opremu na vozilima.

Takođe, savetuje se da se putovanja izbegavaju ukoliko to nije neophodno.

Bulatović: U Beogradu zbog snega veliki broj nesreća

Zamenik komandira za uviđaje saobraćajnih nesreća Ivica Bulatović rekao je danas da je od ponoći, kada je obilan sneg počeo da pada u Beogradu, do 15 časova prijavljeno oko 70 saobraćajnih nezgoda u kojima je 12 osoba lakše povređeno.

Bulatović je za Tanjug rekao da su u Uzun Mirkovoj ulici oborena dva pešaka, dok je u Ulici Tošin bunar prilikom kočenja autobusa povređeno troje putnika.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

"Uzrok nezgoda je uglavnom neprilagođena brzina stanju puta i uslovima saobraćaja, odnosno nesagledavanje saobraćajne situacije na pravilan način", rekao je Bulatović.

Dodao je da se najviše nezgoda dogodilo između 7 i 10 časova, gde je za tri sata prijavljeno više od 30 saobraćajnih nesreća, zbog čega je, kako je rekao, dodatno angažovan određen broj patrola.

Spasojević: Štabovi za vanredne situacije u pripravnosti, imali više intervencija

Milorad Spasojević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a rekao je da su zbog snežnih padavina imali dvadesetak intervencija, a da je svim štabovima za vanredne situacije upućeno upozorenje da budu u pripravnosti na osnovu prognoze RHMZ o padavinama.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

"Sektor za vanredne situacije je uputio svim štabovima za vanredne situacije upozorenje da sprovedu sve preventivne aktivnosti i mere usled pojave nekih vanrednih događaja zbog najave lošeg vremena. Tako da je svaki štab za vanredne situacije, odnosno lokalna samouprava preduzela određene mere i u pripravnosti je", rekao je Spasojević za Tanjug.

"Zimsko plivanje" i ovog proleća! Marka je aprilski sneg obradovao i produžio mu "sezonu kupanja"

Velika količina snega pala je širom Srbije, izazivajući probleme na putevima i otežavajući svakodnevni život građana.

Beograd je takođe pogođen ovim snegom. Ulice u gradu su njime prekrivene, što je dovelo do kašnjenja u javnom prevozu i stvaranja gužvi u saobraćaju.

Za razliku od većine njegovih sugrađana, Beograđanin Marko Mažar se obradovao današnjem "kijametu".

Spisak neprohodnih deonica, krajeva bez struje i u kojima su pala stabla

Zbog snežnih padavina koje su zahvatile veći deo Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve građane na pojačanu opreznost na zavejanim putnim i drugim pravcima i da prate obaveštenja nadležnih organa.

Foto: Pink.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije u stalnoj su komunikaciji sa svim činiocima u sistemu zaštite i spasavanja na teritoriji Srbije i spremni su za delovanje, ukoliko za tim bude bilo potrebe, a sve u cilju zaštite života građana i njihove imovine.

- U Raškom okrugu je zbog vremenskih nepogoda neprohodan put na deonici Kuti - Odvraćenica i građani se upućuju na alternativni putni pravac Raška - Novi Pazar - Odvraćenica. Takođe, bez električne energije ostala su sela Mojstir, Draga, Živče, Ribariće i Dolovo - navodi se u saopštenju MUP.

U Jablaničkom okrugu u Medveđi je bez struje ostalo 500 domaćinstava, dok su u Moravičkom okrugu prisutni manji kvarovi na elektro-mreži u Guči, Gornjem Milanovcu i Čačku, gde je neprohodan putni pravac Preko Brdo - Odvraćenica.

- Tokom noći su na teritoriji Rasinskog okruga izvršena tri crpljenja vode u mestima Trebotin, Dašnica i Pakašnica i uklonjena pala stabla sa puta u Kraljevu. Trenutno su vatrogasno - spasilačke jedinice angažovane na obilasku terena i na uklanjanju palog drveća sa kolovoza, na više lokacija.

Foto: RINA

Na osnovu crvenog meteoalarma RHMZ-a kojim su najavljene snežne padavine južno od Save i Dunava, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije je u petak, 31. marta ove godine, uputilo upozorenje svim štabovima za vanredne situacije u jedinicama lokalne samouprave i naložilo preduzimanje hitnih preventivnih i operativnih mera u cilju smanjenja posledica eventualnih snežnih nepogoda.

Užice: Aprilski sneg usporio vozače

Tokom noći sneg jakog intenziteta padao je u užičkom kraju i najteža situacija bila je na prevoju Borova glava-Zlatibor gde je zbog jakog vetra bilo snežnih nanosa, rekao je za Tanjug Alen Mušanović iz "Puteva Užice".

Foto: Foto/RINA

On je dodao da je, osim mećave, na toj deonici bila i gusta magla koja je dodatno otežavala saobraćaj, pa je na snazi bila zabrana kretanja za kamione teže od 7,5 tona, koja je ukinuta danas u 11:00 časova.

"Na Kadinjači je palo 20 centimetara snega kao i na Zlatiboru, ista situacija je bila i na teritoriji Nove Varoši na prevoju Suvi bor - Zlatar kao i u Prijepolju na Jabuci", dodao je Mušanović.

On je podsetio da su sve zabranje kretanja za kamione ukinute pa se, i pored najavljenih slabijih padavina do kraja dana, ne očekuju veći problemi u saobraćaju.

Srbija voz: Uspostavljen redovan saobraćaj između Vitanovca i Kraljeva

Preduzeće Srbija voz saopštilo je danas da je ponovo uspostavljen redovan saobraćaj vozova na relaciji Vitanovac-Kraljevo.

Foto: RINA

Na sajtu te kompanije navedeno je da je redovan saobraćaj uspostavljen u 12.10 časova.

Prethodno su iz tehničkih razloga izostali polasci vozova iz Vitanovca za Kraljevo u 8.59 sati i u obrnutom smeru u 11.25 sati.

RHMZ: Sneg će po podne oslabiti, prestaće da pada tek u sredu

Padavine će danas posle podne oslabiti, ali se potpuni prestanak snega očekuje tek u sredu, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

Najintenzivnije snežne padavine bile su tokom prepodneva u nižim predelima jugozapadne, zapadne i centralne Srbije, uz stvaranje snežnog pokrivaèa ukupne visine od 10 do 30 cm, lokalno i više, dodaje se u upozorenju RHMZ.

Foto: Tanjug, Pixabay.com, Pink.rs

Na planinama je zabeleženo i više od 30 cm novog snega, uz stvaranje snežnih nanosa, usled jakog severozapadnog vetra.

U ostalim krajevima snežni pokrivač bio je manji, navodi se u saopštenju.

Putevi Srbije: Prohodni autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je danas da su za saobraćaj prohodni autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima.

Navedeno je da snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara u planinskim predelima na Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Zlataru, Goliji, Pešterskoj visoravni i Divčibarama.

Na snazi je zabrana za šlepere preko Iriškog venca, na teritoriji Valjeva i Kruševca.

Sva raspoloživa mehanizacija i ekipe putara su na terenu, spremni da reaguju po potrebi i da ima dovoljnih količina soli, kamenog agregata i rizle.

"Putevi Srbije" apeluje posebno na vozače teretnih vozila i šlepera da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću na put bez obavezne zimske opreme i da zbog loših vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Foto: Pink.rs

Saobraćaj zbog snega otežan i usporen u mnogim delovima zemlje

Saobraćaj je danas zbog snega otežan i usporen na putevima područja Beograda, Užica, Valjeva, Nove Varoši, Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara, a posebno u planinskim predelima i putevima koji vode preko Debelog Brda, Tare, Zlatibora, Golije, Peštera, Kopaonika, Divčibara i Goča, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Mraz, koji se očekuje sa prvim večernjim satima, doneće opasnost od poledice, a pojačan vetar snežne nanose.

Zato ne krećite na put bez dobrih zimskih guma i uređaja protiv proklizavanja točkova, jer nagli prelaz na zimske uslove vožnje uvek donosi zastoje i nove prekide, a zbog proklizavanja točkova su i česte saobraćajne nezgode, upozorava AMSS.

Foto: Pink.rs

Vozačima preporučuje korišćenje puteve prvog reda, a na put da krenete tek kad prestanu snežne padavine.

Čačak: Sneg se čisti, svi putni pravci prohodni

Sneg u Čačku pada od dva časa posle ponoći i na periferiji grada njegova visina je iznad 10 centimetara, dok je u brdsko-planinskim delovima teritorije grada dostigao i 40 centimetara.

- Oni što je najbitnije svi putni pravci su prohodni. Svi oni kojima je povereno zimsko održavanje su na terenu, od dva sata posle ponoći čisti se gradsko područje i posipa so, oko četiri sata ekipe su krenule sa čišćenjem seoskih područja. Svi su nesmetano mogli da dođu na svoja radna mesta i đaci u škole, rekao je zamenik gradonačelnika Miloš Stevanić.

- Ukoliko vikendom padne sneg, putevi do manastira su prioriteti, i oni se redovno čiste. Gradski bedem kraj Morave je očišćen, takođe i staze u gradskom praku. Soli i rizle ima dovoljno, krenuli smo sa redovnim kočenjem, ali smo na vreme prebacili mašine za ove zimske uslove i mogu da kažem da nas sneg nije iznenadio, rekao je Stevanić.

Nadležni apeluju na vozače, ali i ostale učesnike u saobraćaju, da vožnju prilagode uslovima na putu, ako i da ne kreću na put bez preke potrebe.

Foto: RINA

Sneg će potpuno desetkovati ovogodišnji rod šljiva u čačanskom kraju!

Osim problema u saobraćaju aprilski sneg koji je zavejao područje Zapadne Srbije velike probleme doneo je velikom broju voćara u selima čačanskog kraja. Ovog jutra sa zebnjom su obišli svoje zasade, u kojima ih je dočakala poražavajuća slika.

- Imamo oko 20.000 sadnica šljive i sve je jutros osvanulo pod snegom, ali to nije ono najgore. Na granama je debeli sloj leda i evidentno je da sve ono što je počelo vegetaciju da je sada uništeno. Ono što nas dodatno plaši, jeste najavljeni minus. Ukoliko se to zaista dogodi, sve što nije uništeno noćas biće uništeno od mraza u narednih nekoliko dana, rekao je za RINU voćar Veselin Vujović iz čačanskog sela Kačulice.

Preko Iriškog venca zabranjen saobraćaj za teretna vozila

JP „Putevi Srbije“ saopštilo je danas da je preko Iriškog venca, iz pravca Rume ka Novom Sadu i iz Novog Sada ka Rumi, na snazi zabrana za teretna motorna vozila.

Vozačima savetuju da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navodi se u saopštnju.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Normalizovan železnički saobraćaj između Rakovice i Resnika

Železnički saobraćaj između Rakovice i Resnika normalizovan je danas u 10.25 sati, nakon što je uključen napon u kontaktnoj mreži i iznad drugog koloseka na ovoj pruzi, saopštila je pres služba "Infrastrukture železnice Srbije".

Dodaju da su njihove dežurne ekipe otklonile kvar na kontaktnoj mreži između Rakovice i Resnika.

Na pruzi Rakovica - Resnik jutros u 07.40 sati došlo je do prekida železničkog saobraćaja, jer je u kontaktnoj mreži iznad oba koloseka ove pruge nestao napon struje, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da je od 08.07 sati vraćen napon iznad jednog koloseka ove pruge, pa se železnički saobraćaj između Rakovice i Resnika odvijao otežano, samo po jednom koloseku.

Navode da su zbog kvara na kontaktnoj mreži između Rakovice i Resnika, kasnili vozovi beogradske gradske železnice BG Voz, kao i vozovi prema Nišu i Užicu.

Putevi u Novom Sadu prohodni

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Sneg koji je tokom noći počeo da pada zavejao je i Novi Sad, a putevi u gradu su za sada prohodni. Prema rečima člana Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandra Bulajića dežurne ekipe su na terenu i reagovale su na prevoju Rakovac - Zmajevac gde je bačena so.

"Situacija na terenu nije kao u ostalim gradovima kada su u pitanju padavine. Putevi su prohodni, nisu klizavi. Zimske službe su na terenu i na mostovima je bačen tečni magnezijum - hlorid. Ako ne bude dovoljnog broja vozila na terenu mi ćemo angažovati i dodatne mašine koje poseduje JKP "Put", rekao je Bulajić.

Iz JKP "Čistoća" poručuju da su sve pešačke staze u gradu prohodne bez obzira na pojačane snežne padavine.

AMSS: Na glavnim putevima u Srbiji prohodnost dobra, vozači da budu oprezni

Na glavnim putevima u Srbiji prvog reda prohodnost je trenutno dobra u odnosu na vremenske prilike, kažu iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) uz apel vozačima da ukoliko nemaju zimske gume nikako ne kreću na put i da tokom vožnje budu oprezni.

Jovica Mitić iz AMSS rekao je za Tanjug da su vremenske prilike bolje u odnosu na noć i jutro, ali da je potrebno da vozači budu oprezni tokom vožnje i pažljivo procenjuju uslove na putu, jer će se u popodnevnim satima sa padom temperature stvarati poledice koje mogu dovesti do proklizavanja i opasnosti od saobraćajnih nesreća.

Dodao je da trenutno nema prekida na glavnim i važnim saobraćajnicama, ali se saobraćaj odvija usporeno na različitim pravcima, kao i na auto-putu Beograd-Niš.

"Meteorolozi najavljuju da će snežnih padavina biti i danas i sutra, našim putarima dosta problema zadaje i mraz, kao i pojačan severni vetar koji stvara snežne nanose. Savetujemo vozačima da ukoliko su izvršili zamenu guma letnjim da u ovakvim uslovima ne kreću na putu, jer su ovo vremenske prilike kada je neophodna zimska oprema", rekao je Mitić.

Foto: RINA

Evo do kada nas očekuju temperature ispod proseka

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je danas da će narednih par dana biti hladno vreme primereno januaru i februaru, ali da već od petka sledi postpeni porast temperature koja će do 20. aprila ostati sa vrednostima ispod proseka za ovo doba godine.

On je za Tanjug rekao da bi snežni pokrivač, koji se formirao na dosta područja, uključujući i područje Beograda, mogao da se zadrži par dana, a da zatim sledi otopljavanje.

Todorović objašnjava da je karakteristika klime našeg područja stalna promenljivost vremenskih prilika, pa se tako dešava da pred neku promenu odnosno zahlađenje dođe topliji vazduh koji podigne temperaturu iznad prosečnih vrednosti, kao što je bio slučaj u većem delu marta i svim ostalim mesecima.

Kolaps u Beogradu: Sneg obara drveće na svakom koraku

Sneg koji od sinoć pada u Beogradu napravio je kolaps širom prestonice. Pojedince saobraćajnice su jedva prohodne, a sve dodatno otežava drveće koje širom grada pada kao od šale.

Naime, u Borskoj ulici na Miljakovcu jutros je grana drveta pala na dve devojčice. Nezgoda se dogodila oko 7.45 sati kod pošte u Borskoj, a devojčice su uzrasta 13 i 16 godina.

Foto: FOTO: Univerzum HD Media/N.M.

Drveća su padala i u centru grada, u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu, gde su grane blokirale jedan deo saobraćajnice.

Vesić: Šleperi sklonjeni, deonica auto-puta Miloš Veliki prema Preljini prohodna za saobraćaj

U utorak malo pre podneva, uspostavljen saobraćaj na deonici auto-puta Miloš Veliki od isključenja za Gornji Milanovac prema Preljini.

Višesatni zastoj dogodio se nakon sudara dva šlepera koja su nakon toga preprečila put.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, zahvalio se radnicima Štrabaga koji su naporno radili da šleperi budu uklonjeni i da saobraćaj ponovo bude uspostavljen.

Neprohodan put ka Novom Pazaru, mašine pokušavaju da uspostave saobraćaj!

Aprilski sneg koji pada na području Ivanjice i Nove Varoši napravio je ogromne probleme meštanima tih opština.

Beli pokrivač je na pojedinim mestima dostigao visinu blizu pola metra i tako mnoga domaćinstva odsekao od sveta. Ivanjički putari zbog velike količine snega svoj stepen angažovanosti podigli su na 60 odsto.

- Kritična situacija je u selima koja gravitiraju ka vrhu Golije, dosta lokalinih puteva je neprohodno, što zbog snega, što zbog drveća koje je palo na puteve. Putni pravac Odvraćenica - Preko brdo trenutno je neprohodan zbog snega koga ima na pojedinim mestima i do pola metra. Otežavajuća okolnost je to što duva jak vetar i tako ometa probijanje puta. Očekujemo da će ovaj deo saobraćajnice, koja je više zavejana nego prohodna i spaja Ivanjicu sa Novim Pazarom, biti prohodan tek sutra, ukoliko se vremenski uslovi poboljšaju - kazao je za RINU Vitomir Arosović iz ivanjičkih "Puteva".

Foto: Tanjug /Vladimir Šporčić

Putari apeluju da na put ka planinskim prevojima vozači ne kreću bez zimske opreme i preke potrebe.

Obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Beograda

Na auto-putu E-75, Obilaznica oko Beograda, na petlji Beograd, smer Surčin - Batajnica, zbog saobraćajne nezgode na snazi je obustava saobraćaja, saopštilo je JP "Putevi Srbije".

Policija preusmerava saobraćaj na alternativni putni pravac, na put koji je paralelan sa delom auto-puta na kome je obustavljen saobraćaj.

Ekipe su na terenu.

Na auto-putu E-763, zbog saobraćajne nezgode na snazi je obustava saobraćaja na deonici Ljig - Takovo u oba smera.

Vozači, na ulice ne izlazite bez zimske opreme

Sneg koji od sinoć bez prekida veje širom zemlje izazvao je brojne probleme pre svega vozačima. Mnogi od njih su verovatno već 1. aprila skinuli zimske gume, jer je tada zakonski prestala obaveza vožnje sa zimskim pneumaticima.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Međutim, stručnjaci apeluju da danas, u ovakvim zimskim uslovima, uprkos kalendarskom proleću, na puteve ne treba izlaziti bez zimske opreme.

Činjenica je da vozači neće biti kažnjeni ako na svojim četvorotočkašima imaju letnje gume, ali to može da izazove velike probleme u saobraćaju, proklizavanje koje može da dovede do sudara i težih posledica. Dakle, nije kažnjivo, ali nije ni preporučljivo da na ulice pune snega i leda izađete sa vozilima s letnjim gumama.

Ovim povodom i JP "Putevi Srbije" apelovalo je na vozače da budu izuzetno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, kao i da bez zimskih pneumatika ne kreću na put ka planinskim predelima i područjima gde pada sneg, posebno ka Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Zlataru, Goliji i Pešterskoj visoravni.