AKTUELNO

U subotu, šeste nedelje vaskršnjeg posta, a uoči velikog praznika Cveti, tradicionalno slavimo Lazarevu subotu ili Vrbicu. Ove godine to je 8. aprila.

Praznik je posvećen sećanju na vaskrsenje Lazara iz Vitinije, jedinom, osim Isusa Hrista, koji je vaskrsao. Njega je opisao jevanđelista Luka, a u Jovanovom Jevanđelju zapisano je kako ga je, četiri dana posle smrti, vaskrsao Isus Hristos

A, ko je bio Lazar? Prema Jevanđelju po Jovanu živeo je u Vitaniji, a bio je brat, takođe biblijskih ličnosti Marije i Marte. Predanje kaže i da se posle vaskrsenja do kraja života nije smejao, osim jednom kada je video čoveka kako krade ćupove da bi se obogatio. Tada se nasmejao i izgovorio: "Zemlja krade zemlju, zemlja uzima zemlju".

Prema crkvenom predanju, Lazar je kasnije rukopoložen od apostola Pavla i Varnave i bio je prvi vladika na Kipru. U gradu Larnaka, episkop je bio 30 godina. Tu se po drugi put upokojio i tu je prvobitno bio sahranjen. Larnaka ("larnakas" na grčkom jeziku znači grobnica), je i dobila ime baš po Lazarevoj drugoj grobnici. U ovom gradu na Kipru je počivao do 890. godine kada su njegove mošti prenete u Carigrad.

Foto: Pixabay.com

Nad njegovim grobom u Larnaki podignuta je Crkva Svetog Lazara Četvorodnevnog. Ona je jedno od najznačajnijih zdanja u ovom gradu, ali i jedan od najvažnijih vizantijskih spomenika ne samo na Kipru već i u celom pravoslavnom svetu, a sagrađena je u 9. veku.

Prelepe arhitekture i impozantna, Crkva Svetog Lazara ima i prelepu unutrašnjost. Krasi je veliki zlatni ikonostas, a osim njega veoma vredan ručno rezbareni drveni nameštaj.  Crkva je stradala u prvim godinama nakon što su Kipar osvojile Osmanlije, kada su joj uništene tri kupole i originalni zvonik. Zanimljivo je, međutim, da zlatni ikonostas Turci nisu dirali.

Crkva Svetog Lazar, nalazi se u centru Larnake, na glavnom gradskom trgu - Trgu Svetog Lazara, dvestotinak metara od obale i čuvene srednjovekovne tvrđave. Vrlo je važno odredište za milione turista koji svake godine posete Kipar. Pored crkve nalazi se i Vizantijski muzej u kojem posetioci mogu da vide izuzetno vredne ikone, crkvene relikvije i važne istorijske artefakte.