AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem u okviru posete ovom gradu, a povodom obeležavanja Dana Banjaluke.

Šapić je istakao da je uvek posebno emotivan kada dolazi u Republiku Srpsku i Banjaluku još iz vremena kada je bio sportista, ali i kada je bio predsednik opštine Novi Beograd i da oseća posebnu vezu i ljubav prema ljudima koji žive u Banjaluci.

"Prvi put sam kao gradonačelnik Beograda ovde i to mi predstavlja veliku čast. Opština Novi Beograd na čijem čelu sam bio deset godina, je bila bratska opština sa Banjalukom, a od pre tri godine je to i Grad Beograd. Ovde se zaista osećam kao kod svoje kuće, jer granice među nama, osim formalnih, ne postoje", rekao je Šapić i podsetio da kada god se srpski narod držao zajedno i složno niko nije mogao da mu nanese štetu.

On je dodao da Beograd kao srpska prestonica treba da učini sve da i u buduće bude mesto okupljanja i zato su nam, kako je rekao, važni i Banjaluka i Podgorica kao i svi gradovi u regionu.

"Naravno da su važni i lični odnosi koje međusobno treba da gajimo i zato dok god budem bio na ovom mestu Beograd će biti otvoren za sav naš narod iz Republike Srpske. Moramo da se čuvamo i štitimo, a srpski narod nikada nije bio narod koji je mrzeo. Ne treba da nam bude neprijatno što ćemo o tome da govorimo i ako nam to neko zameri", istakao je prvi čovek Beograda.

Kada je reč o saradnji dva grada Šapić je rekao da je spreman da svojim znanjem i iskustvom od 13 godina rada u lokalnoj samoupravi pomogne gradonačelniku Banjaluke, ali i da neke stvari zajednički urade.

On je najavio da će u Beogradu 13. i 14. maja biti održana manifestacija "Beogradski dani porodice" te da je to prilika da ta vrsta manifestacije postane tradicionalna u svim gradovima regiona.

"Zatvorićemo širi centar grada, od Kalemegdana do Terazijske česme biće na desetine manifestacija, pesme, muzike, radosti, veselja i promovisaćemo novi slogan grada 'Beograd grad radosti'. Predstavićemo najvažnije gradove iz Srbije i regiona, a među najvažnijima je i grad Banjaluka", rekao je Šapić.

On je najavio da će ova manifestacija biti najveća u Srbiji u ovoj godini i da se očekuje više stotina hiljada ljudi.

"Porodica je osnova svega i mislim da je dobro da pokažemo jedinstvo našeg naroda i stanemo iza tih vrednosti", rekao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je poručio da Beograd kao najveći grad matice i Banjaluka kao najveći grad Republike Srpske mora da sarađuju i budu bliski. On je zahvalio gradonačelniku Šapiću na poseti Banjaluci kao i na pozivu da prisustvuje manifestaciji "Beogradski dani porodice".

"Beograd i Banjaluka imaju mnogo sličnosti i što je najvažnije delimo iste politike i strategije. Drago mi je što su u naša dva grada besplatni udžbenici za osnovne škole dok je Beograd to isto obezbedio i za srednje škole i dao Banjaluci u zadatak da u budućnosti i ona to obezbedi za svoje sugrađane. U Beogradu su vrtići besplatni, a mi u Banjaluci nastavićemo da povećavamo sufinanasiranje vrtića. Ideja nam je da mnogo toga uradimo za naše sugrađane", rekao je Draško Stanivuković i pozvao građane Beograda da u što većem broju posete Banjaluku.