AKTUELNO

Dnevnica i preko 50 evra, ali niko neće da radi! Iako nude opasnu zaradu, smeštaj i hranu poslodavci ove sezone u strašnom problemu

Posla nikad više, a radnika nikad manje. Ovih dana sve češće vidimo oglase u kojima se traže radnici, naročito oni mladi za poslove u omladinskim zadrugama, kao i za sezonske poslove poput berača malina, borovnica... Poslodavci nude i više nego pristojne dnevnice, mnogi čak nude i smeštaj i hranu, ali na oglase se niko ne javlja.

Zašto mladi neće da rade na sezonskim poslovima berača voća
Jedno od glavnih pitanja koje se nameće, jeste zašto mladi neće da rade.

Da je malina definitivno crveno zlato Srbije, pokazuje i podatak da će ove godine dnevnica za berače biti čak 50 evra. Vlasnici malinjaka davaće oko 5.000 dinara, a neki i više od toga jer, kako kažu, uprkos dobroj plaćenosti, nema ko da radi.

Dnevnica može biti i manja od ovog iznosa ukoliko gazda daje hranu i smeštaj, dok je negde i to uračunato u glavnu cenu.

Problem nedostatka radnika bi mogao da pogodi ovaj sektor i ove godine, pa se neretko pominje i mogućnost zapošljavanja radnika iz Istočne Evrope i Azije. Njih su već angažovali za razne duge sezonske poslove.

Malinar Vladan Rajaković rekao je da će ove godine prinos biti dosta bolji.

- Sneg, srećom, nije naštetio ovogodišnjem rodu. Uglavnom, moje maline su plaćene, znam iz drugih izvora da neki imaju tih problema. Ove godine prvi put možda ulazim u problem jer ću morati da imam radnike, dosad sam brao sa ukućanima. Problem može da bude u ceni koju nagađamo da će biti 200-300 dinara, pa ne znam kako ću se uklopiti s radnicima. Još nisam pokušavao da ih tražim. Bilo je teško naći ih iako je dnevnica bila i do 5.000 dinara, mnogima je deo roda propao u nedostatku radne snage - naveo je Rajaković.

Foto: FOTO /RINA.RS

Dnevnice 7.000 dinara

Kako kažu iz Omladinskih zadruga u Srbiji ove sezone se najviše traže radnici za poslove na polju.

Breda Milić iz Omladinske zadruge „Bulevar“ kaže da su to poslovi na polju.

- Reč je o poslovima u garden centrima ili branju malina, trešanja, višanja, kaže Milićeva.

Kako naglašava, to ne znači da omladinci nisu vredni, ali im je za tako nešto potrebna određena veština i izdržljivost jer posao podrzumeva boravak na suncu po sedam, osam ili 10 sati.

Dnevnice su, u zavisnosti od težine i vrste posla, od dve do sedam hiljada dinara, mesečno i više od 50.000.

Kako napominju iz Omladinske zadruge, najviše radnika već nekoliko sezona nedostaje u ugostiteljstvu. Mogu da se prijave svi zainteresovani koji imaju između 15 i 30 godina.

Berači se traže širom Srbije

Berači se traže širom Srbije, a velika ponuda poslova je u voćarskim krajevima, kao što je okolina Ivanjice, Arilja, Guče i Kosjerića, gde je veliki broj plantaža malina.

Maline, borovnice, breskve, jagode, jabuke i druge voćke za koje je potreban veliki broj berača otvaraju mogućnost zaposlenja, a vlasnici plantaža nude dnevnicu i do 5000 dinara ove godine.

- Znaju te dnevnice da budu i više, dnevnice znaju da idu i do 50, 60 evra, u zavisnosti od poslodavca. Jako je bitno ono što poslodavci nude, da li ćete imati smeštaj i prevoz. To su teški fizički poslovi, mladi su najviše zainteresovani za taj posao. Tim poslom ni ne mogu stariji ljudi da se bave, ne mogu da izdrže toliki napor na suncu - rekao je Turinski.

Autor: