AKTUELNO

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar će bit slab i umeren, u Vojvodini povremeno i jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura kretaće se od devet stepeni do 14, a najviša od 17 do 23 stepena.

U Beogradu će danas biti promenljivo oblačno, ujutro i delom pre podne sa kratkotrajnom kišom, a od sredine dana suvo sa sunčanim intervalima. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura biće oko 14 stepeni, a najviša oko 19.

U većem delu zemlјe biometeorološke prilike mogu nepovolјno uticati na nervno labilne i osobe sa respiratornim i reumatskim obolјenjima. Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti glavobolјa, pospanost i bolovi u mišićima.

Česte padavine i košava

"U toku jutra oblačnost iz Vojvodine širiće se ka centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i Timočkoj Krajini uslovlјavajući kišu i lokalne plјuskove. Padavine se očekuju ujutro i pre podne i na području Beograda.

Danas u Vojvodini i Beogradu do sredine dana prestanak kiše uz delimično razvedravanje posle podne i pojačanje severnog i severozapadnog vetra. U ostalim krajevima promenlјivo oblačno s kišom, plјuskovima i grmlјavinom. Sutra se padavine očekuju još ponegde na jugu i istoku Srbije, u ostalim krajevima će biti suvo, ali uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra u košavskom području krajem dana. Od srede do kraja sedmice u Vojvodini, Pomoravlјu i Podunavlјu duvaće košava, na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Zadržaće se promenlјivo i nestabilno vreme - u sredu se kiša očekuje na zapadu i jugu Srbije, a od četvrtka i u ostalim krajevima", najavio je RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Žuti meteo alarm na snazi je u većem delu Srbije zbog kiše i grmljavine, izuzev Bačke, Banata, Srema i Beograda. Kada je na snazi žuto upozorenje to znači da vreme može biti potencijalno opasno.

" Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se na zvaničnom sajtu RHMZ.

Autor: