AKTUELNO

Nastavlja se uticaj ciklona nad Srbijom, pa je vreme veoma promenljivo sa kišom i pljuskovima, ali i veoma vetrovito, uz olujne udare košave.

Takvo vreme očekuje se i tokom današnjeg dana, ali dobra vest je da će za razliku od kišnog jutra, u toku poslepodneva biti i dosta više sunca, ali ni tada nisu isključeni lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Početak sledeće sedmice doneće Srbiji uticaj novog, još snažnijeg ciklona, koji će se svojim centrom premeštati sa juga Italije i Tirenskog mora dalje prema severu.

Njegov položaj biće takav da će se Srbija nalaziti u prednjem delu i u sistemu snažnih visinskih južnih strujanja. Ovakva sinoptička situacija usloviće do Srbije priliv nešto toplije vazdušne mase, ali zajedno sa južnim strujanjem očekuje se i dolazak velike količine čestica peska iz Sahare.

S obzirom na to da će pesak iz Sahare prelaziti preko Sredozemnog mora, na svom putu ka Balkanu i Srbiju pokupiće i dosta vlage, pa se od ponedeljka do srede očekuju se kiša i pljuskovi, ali sa česticama pustinjskog peska iz sa severa Afrike.

Dakle, kiša će biti "prljava", a atmosfera od peska zamućena, tako da je preporučljivo da narednih dana ne perete svoja vozila.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Inače, ova pojava potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji, ali je retka za ovo doba godine, kao i košava koja duva ovih dana.

Najveća koncentracija čestica pustinsjkog peska očekuje se tokom utorka, a tog dana očekuju se i olujni udari jugostočnog vetra, na jugu Banata i do 100 km/h.

Košava će u sredu oslabiti, a jugoistočni vetar u četvrtak će biti u skretanju na severozapadni, pa će severno strujanje očistiti atmosferu od peska, ali doneti i svežiju vazdušnu masu i to pri prodoru hladnog frontta iz oblasti Alpa.

Narednih dana biće toplije, uz temperature oko i preko 20°C, na jugoistoku zemlje i do 24°C, a u sredu u većini predela biće oko 25°C. Napomenuti hladni front doneće u četvtrak pad temperature vazduha za 7-8 stepeni.

Promenljivo oblačno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom očekuje se i tokom većeg dela sledeće sedmice. Biće idealnih uslova i za pojavu grmljavinskih oluja sa gradom in obilnijim pljuskovima.

Postepena stabilizacija vremena i porast temperatura vazduha očekuje se od narednog vikenda, a kraj maja obeležiće sunčanije i toplije vreme, uz temperature od 24 do 28°C.