AKTUELNO

Sa lepim vremenom, zelenilom i prijatnim temperaturama dolaze nam insekti. Već godinama unazad susrećemo se sa pravim najezdama smrdibuba i komaraca uz prve sunčane mesece.

Inženjer hortikulture i novinar "Politike" Slavica Stuparušić se najpre dotakla vremenskih prilika u Srbiji, istakavši da ovaj maj nije kišovitiji od prethodnih, tako da ne čudi što je pala velika količina kiše.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ima puno insekata, komarcima odgovara ovakav period... Sada kada grane sunce, pa se oni razltete, treba manje da se mirišemo i parfemišemo. Komaraca muškog roda ne treba da se plašimo, oni se hrane biljnim sokovima, a ženke se hrane ljudskim, da bi se razmnožavale. Ima puno biljaka koje oni ne vole, i eto nama prilike za borbu - rekla je Stuparušić.

Bosiljak je broj jedan, njega baš ne vole, rekla je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

- Lavandu ne vole, taj specifičan miris. Ne vole jake mirise biljaka, nana, origano... Dakle, aromatične biljke - dodala je Stuparušić.

Stuparušić je potom istakla da postoji dosta biljaka koje možemo da zasadimo na terasi, kako bismo mogli da uživamo bez napada insekata, navodeći da je i bosiljak jedan od pogodnih kultura koje će nas zaštititi.

Autor: