AKTUELNO

Tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andresa Brejvika, u Srbiju stižu danas, potvrđeno je medijima u Ambasadi Norveške.

Oni će pomoći našim psihoterapeutima koji rade sa đacima, roditeljima i nastavnicima nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Podsetimo, u pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru, dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, ubijeno je 10 osoba - osam đaka smrtno je stradalo na licu mesta, kao i čuvar škole, a jedna devojčica preminula je u bolnici. Zbog pucnjave je uhapšen dečak (13), učenik sedmog razreda te škole. Masovno ubistvo koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. godine, kada je Norvežanin Andres Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, u Norveškoj, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka psihologije i članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana nakon ubistva devetoro učenika i čuvara osnovne škole na Vračaru, govorila je na portal Nova o toj saradnji

U timu psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekte

- Kolege stižu da nam pomognu jer imaju slično iskustvo. U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekte, koje su projektovale memorijalni centar nakon ubistva u Norveškoj. Oni će učestvovati u planiranju memorijalnog centra u "Ribnikaru", a tim psihologa i terapeuta će, zajedno sa nama, pažljivo saslušati svakog roditelja i videti šta ko od njih želi, na koji način se bore sa traumom, strahovima, bolom i kako to prevazići”.

Ovi eksperti su, dodaje ona, nakon Brejvikovog masakra, napravili prvo Trauma centar, u kojem su se bavili pružanjem pomoći svim ljudima koji su direktno pogođeni ubistvima, ali i onima koji su proživljavali traumu.

Foto: UNIVERZUM HD MEDIA/N.M./E-STOCK/NATAŠA RAJAKOVIĆ/TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

- Iz njihovih razgovora sa ljudima je zapravo proizašao Trauma centar u Oslu, a potom i Memorijalni centar na ostrvu Utoja. Isto kao što su radili sa ljudima u Norveškoj, postupiće i sa ljudima u Beogradu. Sve će ih saslušati, to je prvo i najvažnije, a onda ćemo zajedno napraviti pažljiv plan kako da dođemo do zajedničkog rešenja, pre svega po pitanju škole, i kako da sprečimo dalje konflikte među roditeljima - kaže profesorka Džamonja.

Pomoć besplatna

Pomoć tima stručnjaka iz Norveške kolegama u Srbiji, kao i građanima, biće pružena potpuno besplatno.

- Kolege je pozvala Ambasada Norveške, a oni su se inače, odmah uključili i ponudili pomoć, čim se desio masakr. Takođe, imaju dugu saradnju sa Institutom za mentalno zdravlje, a kolege iz Norveške dolaze ovde da rade potpuno besplatno. Nadam se da će problemi biti rešeni tako da svi roditelji i nastavnici budu zadovoljni. Predlog je da se renovira škola i da se u delu zgrade, gde su se desila ubistva, više ne održava nastava, dok drugi deo zgrade može da se renovira i koristi za nastavu. Ipak, saslušaćemo kolege Norvežane. Da čujemo kako su sličan problem rešili oni, koji su već prošli kroz ovakvu traumu - rekla je Džamonja.

Autor: