AKTUELNO

Da li smo se nekada zapitali da li znamo pravu cenu energije i kako donošenjem malih odluka možemo da postignemo velike promene i uštede. Šta je ono što svako od nas na dnevnom nivou može da učini, da bi uštedeo energiju, a samim tim i novčana sredstva?

U nastavku vam dajemo primere kako malim koracima možete da ostvarite velike uštede.

KAKO SPREČITI RASIPANJE ENERGIJE U PROSTORU

Kad god je moguće koristite prirodno svetlo i prilagodite prostor u kome boravite prirodnoj temperaturi. To znači da grejanje svog doma održavate na temperaturi do 20 stepeni danju i 18 stepeni noću. Ovo je najbolje da uradite regulacijom samog sistema grejanja, gde se nepotrebno troši 7 % energije grejanja. Važno je da uvek imate na umu da se svaki stepen računa!

MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA

Da li ste znali da mašina za veš troši čak 10 % električne energije? Ovim putem vam predlažemo da veš perete na nižoj temperaturi, po mogućnošću noću, jer je električna energija noću jeftinija čak 4 puta nego danju. Ono što obavezno trebate da proverite pre pranja jeste da li je mašina za veš ili sudove puna, jer ovo ne znači da samo štedimo energiju i novac već doprinosimo i rasterećenju energetske mreže.

SIJALICE

Da li ste znali da obične sijalice traju prosečno 1.000 sati, dok štedljive sijalice više od 10.000 sati? Naša peporuka je da stare sijalice zamenite Led sijalicama, da gasite svetlo kada god je neophodno i da koristite što više moguće dnevno osvetljenje.

OSTALI ELEKTRIČNI UREĐAJI

Potrošnja uređaja u stand by režimu može da dostigne i do 6% ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvu. Zato je bitno da sve uređaje koje ne koristimo isključimo, jer time ne samo da štedimo električnu energiju, već produžavamo i životni vek uređajima.

BOJLER

Redovnim uklanjanjem kamenca koji je nataložen na grejačima utičete na rasipanje energije i brže zagrevanje vode za čak 30%. Uštedi energiju tako što ćeš podesiti bojler na 60 stepeni i time doprineti nerasipanju energije.

ŠPORET I SPREMANJE HRANE

Ako volite da spremate hranu u ekspres loncu onda morate da znate da ovim načinom možete da uštedite dva do tri puta više energije. Zato hranu spremajte u sudovima veličine ringle i uštedite do 20 % energije, a time što ćete isključiti šporet nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, jelo će nastaviti dalje da se kuva, a vi ćete uštedeti bar još 10 % energije

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i USAID projekat vas savetuju kako da uštedite struju/energiju i da platite manje.

USAID projekat već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Autor: