AKTUELNO

U proteklih godinu dana broj turista u Srbiji porastao je za četvrtinu. Iz kojih zemalja najveći broj turista dolazi, koje detinacije su im najzanimljivije, kakvu turističku letnju sezonu možemo da očekujemo, u Novom jutru govorila je na ovu temu Jelena Popović iz Turističke organizacije Srbije.

Prema statistici Turističke organizacije Srbije najviše turista nam dolazi iz zemalja u regionu, iz Makedonije, Crne Gore, bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali tu su i turisti iz Bugarske, Rumunije ali imamo i dosta turista iz Turske , vraćaju se turisti iz Grčke ali i sa dalekih destinacija:

- Srbiju dosta posećuju turisti iz Amerike, Rusije i Kine. Turisti najviše dolaze u Beograd gde dolazi više od 50 odsto njih ali tu su i Novi Sad, Subotica, Niš - kaže Jelena Popović.

- Kada smo radili neke ankete, ono što su kriterijumi kada se bira destinacija presidno je kulturno- istorijsko nasleđe, oni vole aktivan odmor i prirodu ali i naše banje. Dolaze i u Vrnjačku banju, Soko banju, Kuršumlijsku banju ali i u naše planinske centre- kaže Popović.

Ona je istakla da se promenilo to da se sezona produžila pa banje nisu aktuelne samo leta već tokom cele godine.

Ako se nastavi ovakav trend sa posetama, Jelena kaže da očekuju nove rekordne rezultate posećenosti u Srbiji. Većina kapaciteta za ovo leto je bukirana, a tu su i turisti iz Srbije koji su korisnici vaučera i koji su se opredelili da ovo leto provedu u Srbiji.