AKTUELNO

Mali broj Srba obišao je danas na Zadušnice gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom.

„Ovde su mi sahranjeni otac i majka, ali i cela porodica moga supruga“, kaže za Tanjug jedna stanovnica severnog dela Kosovske Mitrovice u kome živi većinski Srbi.

Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su se samostalnim prevozom organizovali da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova.

„Besna sam zbog toga kako izgleda naše groblje i šta su nam Albanci uradili sa spomenicima. A još besnija sam što zbog trenutne situacije ljudi nisu smeli da izađu na groblje“, istakla je druga stanovnica severnog dela grada.

Pojedinci sa tugom pokušavaju da očiste šiblje i korov sa polomljenih spomenika.

„Nemojte ništa da me pitate, pogledajte na šta nam liči groblje. Ovo je sramota“, samo je ljutito prokomentarisao stariji gospodin, dok je pokušavao da zapali sveću.

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kovoskoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je.

Ove godine zbog trenutno zategnute bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada.

U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.