AKTUELNO

Ministarka energetike Dubravka Đedović govorila o situaciji u EPS-u.

Ministarka ističe da će novi nadzorni odbor EPS-a biti formiran vrlo brzo, i da je ona jako zadovoljna zato što postoje odlični kandidati i iz zemlje i iz sveta.

- Nije lako dovesti iskusne, kredibilne ljude, na ovom nivou zastoja u razvoju, i problema nagomilanih koje treba sistemski rešavati. Ali jesam zadovoljna, zato što EPS ima veliki potencijal, to je naša najveća nacionalna kompanija koja ima preduslove za razvoj. Vrlo brzo ćemo doći do toga - kaže ona za Javni servis.

Dubravka Đedović dodaje da će u nadzornom odboru biti i predstavnici zaposlenih.

- Tu imate podelu među sindikatima, svi se bore za neka svoja prava. Ono što treba da bude cilj je da zaposleni imaju svog predstavnika, tu nam treba pomoć Ministarstva za rad, oko pitanja sindikata i njihovih legitimiteta. Mene zanima prosečan radnik, koji treba da ima bolje uslove za rad, da ima pristup nezi, i da ima i veće plate, ako EPS bude poslovao bolje, a to nama jeste cilj - kazala je ministarka.

Ona kaže da, nažalost, nisu svi aspekti rezultata EPS-a, pre svega troškovi, uzeti u obzir.

- Mi smo prošle godine imali značajno lošiju hidrologiju, i značajno niže cene električne energije, i imali smo jaču zimu. Tako da, ako uporedite ovu godinu sa dodatnim pozitivnim elementima, rezultati nisu na zavidnom nivou. Oni svakako moraju da se poprave. Ono što mene zanima je bolja proizvodnja, jer da biste trgovali, morate nešto i da proizvodite, a proizvodnja u Kolubari u maju mesecu je izuzetno na niskom nivou - kazala je ministarka Đedović.

Ugalj se i dalje uvozi, zato što je država prepoznala da postoje problemi u proizvodnji uglja, ističe ona.

- Država je obezbedila ta sredstva, da bi omogućili da naše termoelektrane neometano rade. Ali svako izdvajanje iz budžeta za elektroprivredu znači manje izdvajanje za vrtiće i škole. To su sredstva svih građana Srbije. I zato i jeste cilj da se nešto promeni, da nešto uradimo bolje, ali kada nešto počnete da menjate, imate otpor na svakom koraku - kazala je ministarka, i rekla da je država rešena da se stvari poboljšaju.

Dubravka Đedović kaže da smo u prvom kvartalu imali kašnjenje u realizaciji investicija, pa je zato bilo manje odliva sredstava.

- Ali to nije cilj, cilj je da idemo napred i radimo na izgradnji novih proizvodnih kapaciteta - rekla je ona.

Ministarka kaže da je, po pitanju tačke dnevnog reda o izdvajanju 11 malih hidroelektrana, i formiranje zajedničke kompanije EPS sa mađarskom elektroprivredom, neko zlonamerno pustio informacije u javnost, bez potpune informacije.

- Verovatno da bi se i dalje zbunjivali radnici i javnost. Ono što se desilo je da je na nadzornom odboru odbijen predlog o izdvajanju 11 malih hidroelektrana. Ono što se meni ne dopada je namera izazivanja zbunjenosti kod radnika i panike u javnosti. I vraćamo se na ono da niko ne želi da se stvari promene i pokrenu. Svi kritikuju, a niko da se usudi da uradi nešto da se stvari promene - kaže ministarka Đedović.

Mađarska jeste naš strateški partner, i želimo da produbljujemo saradnju, ali će o takvim pitanjima na kraju uvek odlučivati Vlada.

- I predsednik i premijerka su više puta pomenuli. Cilj je da se promeni pravna forma i da krenemo u reforme. Cilj nije bio da dođe do privatizacije. Da treba EPS da gradi nove objekte, da treba da uložimo blizu 10 milijardi evra kroz EPS u investicije u narednih 10 godina, jeste slučaj. Odakle ćemo naći ta sredstva, zavisi od stabilnosti poslovanja i jačine naše ekonomije. Svakako će se odluke donositi u budućnosti, da li da se izađe na tržište kapitala, ali mi prvo treba da stabilizujemo kompaniju - kaže ona, i dodaje da su otpori i rukovodstva i sindikata veliki.

Ona kaže da nikakva odluka o Kolubari B nije doneta, i apelovala je na sve medije da ne šire dezinformacije.

- Ovaj projekat će biti uzet u razmatranje, ili neće, zbog relevantnih faktora, u investicioni plan koji će vlada doneti za dve nedelje. Moramo da vidimo da li imamo sirovine, dovoljno uglja, da li moramo to da uvozimo, i da li je projekat isplativ, pre nego što razmislimo da li ćemo uložiti 450 miliona evra u taj projekat. Pre nego što bilo ko odluči o tome, moramo uzeti sve aspekte u obzir. U Vladi ćemo se isključivo voditi principom sagledavanja svih činjenica, pre nego što krenemo u projekte - zaključila je ona.

Autor: