AKTUELNO

Ove godine smo izdvojili rekordna sredstva za rad nacionalnih saveta, izdavaštvo i druge oblasti u kojima se nacionalne manjine bore da, zajedno sa svima nama, predstave ono najbolje što baštine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas u Novom Sadu rekonstruisan i adapatiran objekat Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila ukupno 26,2 miliona dinara.

- Važno nam je zajedništvo, kako bismo sačuvali ono najvrednije, ono što čini Vojvodinu prepoznatljivom, i najbogatijim delom naše zemlje i jednim od najbogatijih delova Evrope. Pod ovim domom, savremeni rusinski stvaraoci, članovi Nacionalnog saveta, kulturni poslenici i svi drugi negovaće i učiniće rusinsku kulturu i jezik vidljivijim - izjavio je Mirović.

Foto: Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Pokrajinska vlada, kako je podsetio Mirović, učinila je mnogo toga kako bi se unapredio život nacionalnih manjina u Vojvodini. Između ostalog, u toku je rekonstrukcija Etnografskog muzeja Rumuna u Torku, pre nekoliko nedelja obezbeđena je kuća za bunjevačku nacionalnu manjinu u Subotici, privodi se kraju unutrašnje uređenje kuće Bana Jelačića, radi se na tome da se u Forumu u Novom Sadu obezbedi dodatni prostor za mađarsku nacionalnu manjinu, a u Lovćencu je otvoren Dom kulture.

Mirović je istakao da Pokrajinska vlada u kontinuitetu ulaže znatna finansijska sredstva u ustanove koje imaju za cilj očuvanje jezika, pisma, tradicije, kulture i identiteta nacionalnih manjina koje žive na teritioriji AP Vojvodine.

- Ove godine smo izdvojili rekordna sredstva za rad nacionalnih saveta, izdavaštvo i druge oblasti u kojima se nacionalne manjine bore da, zajedno sa svima nama, predstave ono najbolje što baštine - rekao je Mirović.

Foto: Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakim Rac rekao je da je današnji dan značajan za Rusine u Vojvodini, koji su zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade dobili svoj prostor za rad Zavoda u starom jezgru Novog Sada.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođnskih Rusina Saša Sabadoš istakao je da je Pokrajinska vlada zajedno sa Nacionalnim savetom realizovala ovu investiciju.

- Time smo prvi put dobili vlastiti objekat - naglasio je Sabadoš.

Otvaranju rekonstruisanog objekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina prisustvovala je i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.