AKTUELNO

Kao grom iz vedra neba Srbiju je u aprilu šokirao incident u GAK "Narodni front" kada je jedna instrumentarka na Tik Toku snimala porođaj pacijentkinje i to sve prenosila uživo.

Sada se o ovom slučaju oglasio i zaštitnik građana koji je utvrdio da je u postupku pokrenutom posle saznanja iz medija da je instrumentarka iz GAK "Narodni front" koja je na društvenoj mreži Tik Tok uživo prenosila porođaj pacijentkinje, suspendovana sa rada, i da joj je uručeno upozorenje pred otkaz i podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Zaštitnik građana je 27. aprila 2023. godine po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih objava da je medicinska sestra iz GAK "Narodni front" na Tik Toku uživo prenosila porođaj, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada GAK "Narodni front" i Odeljenja za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja.

Foto: drustvene mreže

U izjašnjenju Zaštitniku građana, GAK "Narodni front" navodi da je 28. aprila 2023. godine v. d. direktora klinike doneo rešenje o udaljenju instrumentarke sa rada, a uručeno joj je i upozorenje pred otkaz ugovora o radu.

Reagovali i iz GAK Narodni front

- Uprava Ginekološko akušerske klinike "Narodni front" je zgrožena i najstrože osuđuje postupak medicinske sestre (live prenos iz operacione sale Klinike), a istovremeno se zahvaljujemo svima koji su nam blagovremeno ukazali na ovakvo dešavanje, da bismo mogli promptno da reagujemo i preduzmemo sve neophodne mere da se tako nešto nikad ne ponovi. Medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike je odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak - saopštili su ranije iz GAK Narodni front i napomenuli da je mera zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali i dalje na snazi.

Ministarstvo zdravlja navelo je u izjašnjenju Zaštitniku građana da je 28. aprila 2023. godine izvršen vanredni inspekcijski nadzor, nakon kojeg je 15. maja 2023. godine Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv instrumentarke zaposlene u GAK "Narodni front" zbog povrede prava na privatnost i poverljivost na osnovu Zakona o pravima pacijenata.

Autor: