AKTUELNO

U apotekama širom Srbije se, u okviru projekta Farmaceutske komore Srbije, nalaze savetnici za astmu koji pružaju dodatnu pomoć osobama sa ovim tegobama.

"Apoteka je mesto gde se možete obratiti za bilo koji savet, a naravno i za savet u vezi sa astmom. Farmaceutska komora Srbije je osmislila jednu vrstu savetnika u apotekama, a to su farmaceuti koji su prošli dodatnu edukaciju i koji pacijentima mogu pomoći da bolje kontrolišu astmu", izjavila je za Tanjug Sonja Stoiljković, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Ona je dodala da se savetnici za astmu mogu prepoznati po bedževima koje nose na svojim radnim uniformama.

"Tako farmaceuti, osim što izdaju lekove koji se koriste u lečenju astme, sada pružaju dodatnu pomoć osobama sa astmom. Ukoliko osoba prvi put dobija pumpicu, obučavamo je kako da je pravilno koristi, a kod onih sa ustaljenom terapijom, proveravamo da li postoje neke greške u pravilnoj primeni i otklanjamo ih", rekla je Stoiljković.

Ona je ukazala da pacijenti sa astmom mogu imati različita pogoršanja, do kojih može doći zbog vremenskih prilika, zagađenosti vazduha, alergijskih reakcija ili životnih navika kao što je pušenje.

"U tim situacijama kada pacijent dolazi u apoteku u nekih šest meseci da podigne terapiju svakog meseca farmaceut tada prati njegovo stanje, jer astmu možemo nazvati i stanjem zato što se jako dugo leči”, rekla je Stoiljković.

Ona je istakla da adekvatno lečenje pre svega podrazumeva pravilnu upotrebu terapije.

"Veliki broj pacijenata koristi neku vrstu pumpice, farmaceut proverava da li pacijent koriste pumpicu pravilno, zajednički kontrolišemo te korake. Neke pumpice u svom sastavu imaju kortikosteroide i dugotrajnom primenom mogu nastati lezije u ustima koje su najčešće gljivičnog porekla. Kako bi se ovo preveniralo, potrebno je svaki put isprati usta vodom nakon primene pumpice. Takođe, da bi se sprečilo širenje infekcija i pumpica održala čistom, neophodno je obrisati je suvom krpom ili maramicom nakon svake upotrebe", rekla je Stoiljković.