AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov potpisali su danas na Vojnomedicinskoj akademiji Ugovor o donaciji za infrastrukturno uređenje heliodroma na toj vojno-zdravstvenoj ustanovi.

Reč je o 25 miliona dinara vrednoj donaciji koju je obezbedio Direktorat civilnog vazduhoplovstva, a koji će biti iskorišteni za izradnju objekata na heliodromu koji će omogućiti da VMA ima heliodrom po najvišim evropskim i svetskim standardima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Vojska Srbije je danas dobila 25 miliona dinara kojim ćemo unaprediti mogućnost da pomažemo našim korisnicima, ali ne samo našim korisnicima već svakom kome je pomoć potrebna i ko ovde bude dopremljen - rekao je ministar odbrane, dodajući da će se transport obolelih i povređenih nakon donacije obavljati na najbrži i najbezbedniji način.

Foto: Tanjug

Ministar Vulin istakao je da će objekat o kome je reč imati prostorije za osoblje, za opremu i za pacijenta, te da će heliodrom biti u skladu s najvišim svetskim standardima.

On je rekao da je zadovoljan što je donacija izvršena na dan kad Vojska Srbije obeležava Dan RV i PVO, napomenuvši da je upravo infrastrukturna donacija heliodromu VMA dokaz koliko „nam je stalo do svih naših ljudi u vazduhoplovstvu, do svih onih koji će tim helikopterima prevoziti neke buduće pacijente“.

- Ovo je dokaz i pokazatelj koliko se Vojska ceni, koliko se poštuje, koliko se iskreno voli, ali i koliko je važan deo ovog društva. Svaki dinar koji uložite u Vojsku Srbije jeste dinar koji ste uložili u standard svakog od nas, jeste dinar koji ste uložili u bezbednost svakog od nas, jeste dinar koji ste uložili u bol?i život baš svakog pripadnika našeg društva, ne samo pripadnika Vojske Srbije - rekao je Vulin.

Čizmarov je napomenula da je reč o jedinom heliodromu u Republici Srbiji koji ima operativnu funkciju neophodnu za transport povređenih i obolelih na VMA i druge objekte zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

- Direktorat, Ministarstvo odbrane i VMA nastavljaju dalje uspešnu saradnju u oblasti koja se odnosi na unapređenje infrastrukturnih objekata, pre svega civilnog vazduhoplovstva, koji će, naravno, služiti i u druge svrhe, odnosno za otpremu i zbrinjavanje povređenih i bolesnih u čitavoj Srbiji - rekla je ona.

Potpisivanju Ugovora o donaciji prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, drđavni sekretar u ministarstvu odbrane Bojan Jocić, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević.

Heliodrom na VMA služi za transport teških bolesnika, a poslednja rekonstrukcija bila je pre dve godine i obuhvatala je postavljanje kompletnih instalacija za osvetljenje, čime je omogućeno da se heliodrom osposobi i za sletanje u noćnim i u uslovima smanjene vidljivosti.

#Aleksandar Vulin

#Donacija

#VMA

'