AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas u Zaječaru školu za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u kojoj su završeni radovi u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja.

- Ministarstvo i Grad Zaječar izdvojili su ukupno 67 miliona dinara za energetsku sanaciju škole „Jelena Majstorović“ koja je sagrađena pre 55 godina. Tim novcem unapređen je termički omotač zgrade škole, zamenjeni su prozori i vrata i modernizovano osvetljenje, što će doprineti komfornijem boravku za oko 130 đaka i nastavnika. Ovoj školi bila je neophodna sanacija i zbog toga smo želeli da se uverimo da su svi radovi završeni i da je sve spremno za početak nove školske godine. Tokom prethodnih godinu dana završena je energetska sanacija 38 objekata od javnog značaja u Srbiji, a biće urađena u još 20 objekata, među kojima su škole, vrtići, sportski centri. Povećanje energetske efikasnosti je važan prioritet države i nastavićemo sa finansiranjem mera koje doprinose efikasnijoj upotrebi energije i smanjenju troškova - rekla je Đedović nakon obilaska škole.

Đedović je u Zaječaru posetila i dva domaćinstva koje su iskoristila subvencije Ministarstva i lokalne samouprave da smanji potrošnju energije.

„Domaćinstvo porodice Todorović je prvi kupac-proizvođač u Zaječaru i nadam se da će biti primer i ostalim sugrađanima kako ugradnjom solarnih panela mogu da zadovolje deo sopstvenih potreba za energijom. Subvencija države iznosila je oko 420.000 dinara, što nije mali iznos. S druge strane, domaćinstvo porodice Mitrović je primer kako se energetskom sanacijom samo jednog elementa, u ovom slučaju termičkom izolacijom zidova i podova, smanjuje potrošnja energije u proseku za oko 30 odsto, kolike su i očekivane uštede ovog domaćinstva nakon energetske sanacije“, rekla je ministarka.

Đedović je dodala da su Ministarstvo i Grad Zaječar u prethodnom periodu obezbedili subvencije za 96 domaćinstava za unapređenje energetske efikasnosti.

- Zaječar nastavlja sa ovim programom zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i kroz novi javni poziv, a procenjena vrednost projekta je oko 30 miliona dinara. U narednih mesec dana biće raspisan novi javni poziv za izvođače radova koji će biti otvoren tokom cele godine - rekla je ona.

Ona je podsetila da je Ministarstvo potpisalo ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave, i da se od septembra očekuju prvi javni pozivi za građane.

- U narednom periodu dodelićemo subvencije za još oko 50.000 domaćinstava čime pokazujemo našu odlučnost i volju da nastavimo da podstičemo racionalnu upotrebu energije i ostvarimo što bolje rezultate u procesu energetske tranzicije - rekla je ona.

#Dubravka Đedović