AKTUELNO

Večita je dilema da li je slanina zdrava ili ne.

Nutricionistkinja Milka Rajičević za Pink odgovorila je na ključna pitanja o hrani koja je mnogima omiljena.

- Prvo moramo da razgraničimo dve stvari. A to je da slanina je daista zdrava, ali ako ostalno potencijiramo da ne treba da nešto pretjerujemo i iskreni, znači za sve moramo tačno znati koliko je nam mera. A drugo, ono što moramo da znamo da slanina jeste protein i ona je visoko vredan protein - objasnila je Rajičević.

Kako je dodala, pored količine, treba voditi računa i koju vrstu slanine uzimamo.

- U dijeto-terapijama često se slanina nalazi u stastavnom delu menija. Istina je da ona ne goji ukoliko termički pripremimo kako treba. Šta to znači? To znači da je treba termički pripremiti da se oslobodi sva ona masnoća, da ostane ona hrskavost, koja je jednostavno i onaj specifičan miris jeste - napomenila je Rajičević i dodala:

Foto: TV Pink Printscreen

Sa jedne strane imate zadovoljstvo, a kada servirate i kada pravite jelo uvek je kombinujete sa nekim salatama. Salatu možete uzimati neograničeno,a nutricioni će odrediti koliko treba da unesete slanine. Sama činjenica da 100 grama slanine, ima 40 grama proteina, zaista je veliki izazov, ali potreba da slanina bude na našem meniju.

- Možete da uzmete tri režnja slanine, kada pričamo o dijetoterapiji, jednostavno kako bi obrok dobio onaj specifičan miris. Međutim, ako ćete da jedete slaninu kao slaninu, onda morate da birate zdravo, na primer slanina od mangulice je zdravija - napomenila je Rajičević.

Poseban fokus je stavila na pripremu:

Treba voditi računa da se izbace masnoće iz slanine. Znači, kada uzmete da topite slaninu, onda je najbolje da to bude ravnomerno. Treba dodati začin, ljutu papriku, beli luk, razne bibere koji će pokrenuti metabolizam

Ona je istakla da je slanina bogata i B vitaminom.

- Vraćamo se obavezama, slanina jeste na neki način antistresna. Sama činjenica da u sebi sadrži toliko B vitamina, pokazuje da treba da bude zastupljena na meniju. Takođe, znači na sofit proziva da nam treba biti zastupljena na menij sadrži poput maslinovog ulja omegamasne kiseline - navela je Rajičević.

Autor: