AKTUELNO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na izgradnji transfer stanice, najvećeg ekološkog projekta u Smederevu, čijom realizacijom će se sistemski rešiti problem upravljanja otpadom.

Vujović je istakla da je od velikog značaja da se radovi na ovom kapitalnom projektu završe u što kraćem roku.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/JOVANA ROŠUL

"Mi danas u Smederevu obilazimo najvažniji ekološki projekat, a to je izgradnja transfer stanice koja će u velikoj meri rešiti sistem upravljanja otpadom za sve seoske i gradske mesne zajednice.

Na ovom mestu je predviđena stanica za pretovar, reciklažno dvorište i linija za separaciju otpada što će povećati stopu reciklaže i smanjiti količinu otpada koja završava na deponiji", rekla je Vujović, saopštila je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/JOVANA ROŠUL

Za građane je, kako kaže, važno da znaju da će se otpad odvoziti na regionalnu deponiju u Pančevu i to kroz industrijsku zonu, magistralnim putem, a ne kroz centar grada.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/JOVANA ROŠUL

Ministarka je navela da je transfer stanica preduslov za zatvaranje i sanaciju nesanitarne deponije koja se nalazi u blizini, a na koju se decenijama nepravilno odlaže otpad sa teritorije Smedereva i okoline.

Ona je dodala da je izgradnja ove transfer stanice najveći, ali svakako ne i jedini ekološki projekat koji se sprovodi u Smederevu.

"Ulagali smo i u čišćenje divljih deponija, ali i u zamenu dotrajalih kotlova. Kroz prethodne javne konkurse, omogućili smo zamenu kotla na ugalj kotlom na gas u vrtiću Diznilend u naselju Senjak, koji greje više od 15.000 kvadrata. Time smo unapredili kvalitet vazduha u tom delu grada.

Foto: Tanjug /MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/JOVANA ROŠUL

Kroz ovogodišnji konkurs smo dodelili sredstva i za zamenu kotla u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“, što će unapredili kvalitet života za oko 240 učenika, ali i za građane koji žive u tom delu Smedereva“, kazala je Vujović.