AKTUELNO

Glavni grad dobiće prvu liniju metroa do kraja 2020. odnosno do početka 2021. godine. Beograđani skoro sedam decenija sanjaju o metrou, a napokon će se ovaj san ostvariti.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić izjavio je za emisiju “011” da je grad napravio smart plan, kojim je analiziran broj putnika i broj vozila na određenim relacijama u gradu.

Prema tom smart planu, predloženo je da metro linija poveže Čukaricu i Palilulu.

- Prva linija bi krenula iz Makiškog polja i išla bi danas najopterećenijom saobraćajnicom - kroz Bulevar Vojvode Mišića, Savsku ulicu, ispod centra grada povezujući najopterećenije punktove Terazije, donji Dorćol i kod Ade Huje, preko Karaburme i Palilule do finalne stanice. Druga opcija je da ide skroz do Mirijeva. Trenutno se u saradnji sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u izgradnji metroa, izvodi studija koja će pokazati kuda će tačno ova linija prolaziti – kaže Folić za Pink, dodajući da će brzo nakon toga uslediti druga i treća linija.

Foto: TV Pink

Metro je važan jer je utvrđeno da svaki grad sa preko milion stanovnika mora da ga ima, ističe gradski urbanista.

- Na metro ne utiču gužve u saobraćaju koji se odvija na zemlji i doprineće hijerarhiji javnog gradskog saobraćaja koja već postoji. Metro upravo i jeste najvažniji segment javnog gradskog prevoza – kaže Folić.

Pročitajte još: VESIĆ ZA PINK: Lista 'Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd' nije lista jedne stranke, već ljudi koji MENJAJU PRESTONICU

Celu emisiju "011" možete pogledati u nastavku:

#Beograd

#Metro

#Milutin Folić

'