AKTUELNO

Prof.dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Batut', o širenju epidemije morbila u Srbiji govorila je za Novo jutro televizije Pink.

Epidemija morbila se širi i svakim danom imamo sve više zaraženih slučajeva u zemlji. Nakon što je virus potvrđen kod desetomesečne bebe na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Pirotu i jedne medicinske sestre sa tog odeljenja, pirotski Zavod za javno zdravlje proglasio je epidemiju malih boginja u tom gradu.

- Ono što mogu da kažem jeste da je zaključno sa današnjim danom 1327 slučajeva, od toga je 94 posto bilo ne vakcinisano ili nepotpuno vakcinisano. Najmlađa obolela osoba je imala mesec i po dana, najstarija 60 godina i 33 posto je bilo hospitolizovano. Što se tiče komplikacija od ovoga oboljenja, upalu pluća sui male ili trenutno imaju 164 osobe, a imamo nagoveštaj od juče da imamo i prvi encifalitis, još nemamo serološke potvrde, ali je u pitanju tipična klinička slika da se radi o ovom slučaju -rekla je dr Tepavčević.

Foto: Printscreen

Na teritoriji Beograda je skoro polovina obolelih, gotovo 500 obolelih prijavljenih osoba.

- 1971 je vakcina protiv malih boginja uvedena u našu zemlju i tada se primala smao jedna doza i to protiv morbila. Ovoj vakcini je dodata i komponenta za zauške 1981. da bi od 1996. bile dve doze. Međutim, ono što primećujemo kada gledamo obuhvat sa tom drugom dozom, jeste to da smo prvi veći obuhvat imali 2001 godine - rekla je dr Tepavčević.

Ona je istakla da su morbili veoma zarazno oboljenje koje se prenosi kapljičnim putem i prosto disanjem.

- Morbili su male tačke, sitnije su i spojene, a što se tiče simptoma, počinje kao klasična virusna infekcija, tempo joj je kao kod ostalih respiratornih infekcija, pa se onda pojave ospe, prvo iza ušiju, koja se polako spušta i jako je bitno naglasiti da je inkubacija deset plus minus jedan dan - rekla je dr Tepavčević.

Foto: Printscreen

Doktorka je istakla da pošto je sada zimski period mnoga oboljenja mogu u početku izgledati baš tako. A i to da su se pored ovih pojavile i ovčje boginje, tako da organizmi mogu biti izloženi velikom stresu.

- Stalno ističemo da kod malih boginja ništa nije malo, osim sam naziv. Kao što smo već navodili, prenosi se lako, maska može da pomogne ali pre svega za zaposlene u zdravstvenim ustanovama, a jedina efikasna mera prevencije je vakcinacija - rekla je dr Tepavčević.

Male boginje se šire sa osobe na osobu i osetljivi su svi koji nemaju imunuitet. Doktorka je savetovala da se oboleli prvo jave lekaru, da se ustanovi koje su boginje, a zatim da se ide u izolaciju, kako bi se uz što manje kretanje onemogućilo širenje zaraze.

- Najvažnije je da ne dođe do infekcije, za same boginje ne postoji lek, ali možemo da lečimo druge infekcije koje dolaze sa padom imuniteta -rekla je dr Tepavčević.

U ovom momentu prema pravilniku omogućena je samo vakcinacija dece.

- Prva doza se daje od 12 do 15 meseca života, pre toga dete ima prirodni pasivni imunitet, a u našoj zemlji druga doza revakcinacije je pred polazak u školu - istakla je dr Tepavčević.

#Beograd

#Boginje

#Epidemija

#Srbija

'