AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izrazio je nadu da će Beograd uskoro dobiti spomenik junacima Mojkovca.

- Na današnji dan 1916. godine počela je Mojkovačka bitka, jedna od najznačajnijih bitaka za srpski narod u Prvom svetskom ratu. Crnogorske jedinice, predvođene serdarom Jankom Vukotićem potukle su do nogu daleko brojniju austro-ugarsku vojsku i tako omogućile srpskoj vojsci sigurno odstupanje ka Albaniji - napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu i dodao:

Mojkovačka bitka, simbol večitog bratstva Srbije i Crne Gore, jedinstvena je u istoriji po tome što se jedna vojska svesno žrtvovala da bi druga vojska opstala i preživela. Mojkovački junaci su pali da bi mi danas živeli u slobodi, jer da nije bilo krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo Vaskrsa na Kajmakčalanu!

- Žrtva Vukotićevih junaka jedna je do najvećih dokaza ljubavi koje je ovaj svet video i čin za divljenje i poštovanje. Zato sam, dok sam obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Beograda, predložio da Beograd dobije spomenik junacima Mojkovca - naveo je Vesić.

Kasko je napomenuo, Skupština grada Beograda je usvojila predlog, imenovan je Odbor za podizanje spomenika i određeno mesto na kome će se spomenik nalaziti.

- Nadam se da će Beograd dobiti ovaj spomenik i tako se odužiti onima koji su pali za slobodu Beograda, Srbije i srpskog naroda u Prvom svetskom ratu!Večna slava junacima Mojkovačke bitke! - napisao je Vesić.

Autor: