AKTUELNO

U centru pažnje stoji snažna poruka upućena svim ženama - rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti, a ključ leži u zajedničkom naporu. Slogan "ZAJEDNO PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE" označava 18. Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, a reči profesorke dr. Svetlane Radević, Centar za promociju Institut za Javno zdravlje Kragujevac jasno ističu hitnost preduzimanja mera u cilju unapredjenja reproduktivnog zdravlju.

18. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 22. do 28. januara 2024. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića kao i promocija značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije, kako primarne prevencije (promocija odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizacija), tako i sekundarne prevencije (ranog otkrivanja karcinoma grlića materice putem Papanikolau testa i redovnim posetama ginekologu).

Rak grlića materice, i pored dokazanih mera prevencije, već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u populaciji žena u našoj zemlji. Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena u ranoj fazi i da se na vreme pristupilo lečenju. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Žene treba da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje samo jedan dan kada će posetiti svog lekara – ginekologa i obavati preventivni ginekološki pregled, kaže profesor Svetlana Radević.

Foto: Privatna arhiva

Skoro svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), izuzetno čestim virusom koji se prenosi seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena.

Imajući u vidu da je glavni faktor rizika za nastanak karcinoma grlića materice dugotrajna infekcija određenim tipovima HPV, smatra se da je najefikasnija mera primarne prevencije protiv ove bolesti pravovremena imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija smatra se isplativom, naročito za zemlje gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

Ipak, ono što je veoma važno istaći jeste da imunizacija, koliko god bila bezbedna i delotvorna mera prevencije, nikako ne isključuje potrebu za redovnim obavljanjem preventivnih pregleda, naročito ako se uzme u obzir da postojeće vakcine ne štite od svih tipova Humanog papiloma virusa.

Republika Srbija se ubraja u zemlje sveta u kojima je uvedena vacinacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), o trošku države, za populaciju dece, oba pola (devojčice i dečaci). Više informacija o HPV vakcini možete pronaći na: https://www.batut.org.rs/index.php?content=2383

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice vrši se jednostavnim Papanikolau testom (PAP test) koji podrazumeva pregled na svake tri godine po pozivu lekara za žene uzrasta od 25. do 64. godine. Pored PAP testa može se uraditi i HPV skrining test koji sa sigurnošću utvrđuje da li postoji HPV virus ili ne i to putem PCR tehnike, a nakon toga i HPV test genotipizacije kojim se otkriva genotip virusa koji spada u visoko ili srednje rizične grupe. Ove vrste testova se rade u našoj zemlji u cilju prevencije nastanka raka grlića materice i uspostavljanja tačne dijagnoze.

Redovni ginekološki pregledi, sprovođenje programa organizovanog skrininga i vakcinacija protiv HPV, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti zaključila je profesor Svetlana Radević !

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa brojnim partnerskim organizacijama obeležiće Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti.