AKTUELNO

Povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, koja se tradicionalno obeležava poslednje nedelje januara, ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je bolja informisanost roditelja o značaju imunizacije njihove dece protiv oboljenja izazvanih HPV-om jedan od načina na koji se može smanjiti veliki broj žena koje se oboljevaju od raka grlića materice.

„Imajući u vidu da je ovo jedino maligno oboljenje za koje znamo uzrok, a to je infekcija HPV-om, i koja može da se u skoro 90 odsto slučajeva spreči imunizacijom, u sve osnovne škole u Srbiji dostavljen je informativni liflet o značaju imunizacije protiv HPV koji je namenjen roditeljima i staraocima učenika sedmih razreda. Informacije sadržane u lifletu daju odgovore na ključna pitanja roditelja u vezi sa HPV imunizacijom i načinima da se ona obavi“ rekla je ministarka.

Ministarka Đukić Dejanović je podsetila da su Ministarstvo prosvete i škole deo nacionalne kampanje „HPVne“ u okviru koje je u prethodnom periodu, u saradnji sa udruženjem „Roditelj“ i domovima zdravlja širom Srbije, organizovano više desetina tribina sa roditeljima u školama.

Foto: Pixabay.com

„Ova praksa će se u budućnosti nastaviti, jer od suštinskog je značaja da roditelji od stručnjaka – lekara, pedijatara, imunologa, dobiju odgovore na sva pitanja koja imaju“, poručila je Đukić Dejanović i dodala da roditelji koji su zainteresovani, mogu se obratiti školi, koja će uz podršku nadležne školske uprave i udruženja „Roditelj“ organizovati tribinu.

Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna 2022. godine za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Poseban fokus za HPV imunizaciju su deca sedmih razreda, jer se u tom periodu obavljaju sistematski pregledi na kojima se pored obaveznih vakcina može primiti i vakcina protiv HPV.

Ministarstvo prosvete putem nacionalne kampanje „HPVne“ daje doprinos i podršku promotivnim i informativnim aktivnostima i dijalogu između različitih aktera da bi se razumela poruka da je uz HPV vakcinaciju, redovne preventivne preglede i promociju zdravih životnih stilova među adolescentima, ovu malignu bolest moguće sprečiti.