AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Staroj Pazovi 222 ugovora građanima o subvencijama za energetsku efikasnost, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Za građane Stare Pazove, Ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili su ukupno 45 miliona dinara za subvencije kojim ih podržavamo da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene kotlove ili ugrade solarne panele. Danas dodeljujemo 222 ugovora dok će ukupno biti dodeljeno oko 350, što je više nego prethodne godine i pokazuje da građani sve više koriste ovu direktnu pomoć države", rekla je Handanović.

Foto: Tanjug /MRE/ ĐORĐE KRSTIĆ

Dodala je da je Stara Pazova jedna od 131 lokalne samouprave u Srbiji koje su učestvovale na prošlogodišnjem javnom pozivu i istakla da građani prepoznaju koristi od ulaganja u energetsku efikasnost objekata u kojima žive, posebno jer su rezultati vidljivi već posle tri, četiri meseca.

Foto: Tanjug /MRE/ ĐORĐE KRSTIĆ

"U poslednje tri godine, Ministarstvo i opština opredelili su gotovo 90 miliona dinara za subvencije za energetsku efikasnost i uspešno smo završili radove u blizu 500 domaćinstava u Staroj Pazovi”, rekla je ministarka.

Foto: Tanjug /MRE/ ĐORĐE KRSTIĆ

Ona je ukazala da svaka mera energetske sanacije - zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova, ugradnja solarnih panela - mogu da pomognu u smanjenju potrošnje i za trećinu i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Takođe, istakla je, građani mogu da izaberu najpogodnije mere energetske efikasnosti za njihove kuće ili stanove.

"Za one koji žele da istovremeno sprovedu više od jedne mere, podigli smo prag za subvencije koje su inače 50 odsto, na čak 65 odsto ukupne investicije, dok u Staroj Pazovi imamo oko 50 domaćinstava koja su konkurisala za više mera. Ovaj program će trajati naredne četiri godine, do sada je dodeljeno više od 3.000 subvencija, a novca ima za 50.000 domaćinstava koja će moći da iskoriste priliku da smanje potrošnju energije, za šta smo obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom. Građani će već od proleća moći da se prijave na novi javni poziv”, rekla je Đedović Handanović.

Foto: Tanjug /MRE/ ĐORĐE KRSTIĆ

Ona je podsetila da Srbija troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek da bi proizvela istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda.

"Prostora za uštedu energije ima, što najbolje ilustruje broj domaćinstava koja ostvaruju popuste na računima za racionalnu potrošnju električne energije. U novembru je 1,6 miliona domaćinstava dobilo popust na računu za struju, zbog smanjenja potrošnje u odnosu na isti mesec prethodne ili 2021. godine. Čak petina od ovih domaćinstava je ostvarila maksimalan popust od 40 odsto", navela je ona.

Foto: Tanjug /MRE/ ĐORĐE KRSTIĆ

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović naveo je da je Stara Pazova izuzetno privredno razvijena opština sa 1.000 preduzeća i 3.000 preduzetnika.

"Stara Pazova se razvija, otvaraju se radna mesta, broj stanovnika i investitora je u stalnom porastu i naša opština planira da izdvoji značajno više sredstava za energetsku sanaciju u narednoj godini kako bi što veći broj građana učestvovao i energetski sanirao svoja domaćinstva", rekao je on.