AKTUELNO

Ovu brojku niko nije mogao da pogodi.

U proteklim mesecima, može se reći i godinama, domaća javnost zatrpana je tvrdnjama o enormnom porastu broja zavisnika od igara na sreću.

Brojke idu i do nekoliko stotina hiljada. Zato smo odgovor na ovo pitanje zatražili od medicinskih stručnjaka, odnosno ljudi koji se na dnevnom nivou bave ovim problemom.

Na osnovu egzaktnih podataka medicinskih stručnjaka i nadležnih ustanova, reč je o brojci od 1.030 zavisnika. Ovo je podatak koji nam govori dve važne stvari:

• Navedena brojka je nešto što se mora ozbiljno shvatiti i raditi na njenom saniranju

• Reč je o cifri i preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljanih, netačnih brojki

Foto: Promo/Meridian

Šta sve kažu podaci Specijalne bolnice?

Podaci najrelevantnije zdravstvene ustanove u Srbiji za lečenje bolesti zavisnosti ukazuju da se godišnje zbog problema tj. razvijene bolesti zavisnosti od igara na sreću ovoj ustanovi obrati između 150 do 200 osoba.

Tako se na godišnjem nivou, kao što smo i naveli, u ovoj bolnici na lečenju nalazi 1.030 osoba.

Kada se ova brojka uporedi sa čitavom punoletnom populacijom Srbije, dobijemo udeo od 0.02%, što je značajno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva.

Istraživanje o igrama na sreću i maloletnicima

Istraživanje organizacije "Solidarnost za decu" na uzorku od 1.100 ispitanika još jedno je nedavno organizovano ispitivanje koje je pokazalo da tek 0,6% maloletnika ima ili je imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću.

Sprovedeno je u novembru 2023, sa uzorkom ispitanika na teritoriji cele Srbije. Tema je bila učestvovanje maloletnika (od 13 do 17 godina) u igrama na sreću. Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

Još jedna važna činjenica ovog istraživanja jeste da je utvrđeno da niti jedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću, što je podatak koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju odredbe člana 6 i 10. Zakona o igrama na sreću, koje to najstrože zabranjuju i sankcionišu.

Foto: Pixabay.com

Crno tržište, a ne legalni priređivači, generišu slučajeve maloletničkog kockanja

Imajući u vidu činjenicu da je za online klađenje zakonom propisan i jasno uspostavljen sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću – praktično je nemoguće da se maloletnici uključe u ovaj vid igara na sreću mimo nadzora roditelja. Stoga možemo sa sigurnošću potvrditi dve stvari.

Prva je da da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača članova UPIS na vrlo visokom nivou.

Druga je da su slučajevi maloletničkog kockanja i klađenja mogući isključivo kod nelegalnih priređivača, koji, iako u tragovima, i dalje postoje u našoj zemlji, kao što (u veoma malom procentu) postoje i na svakom dobro regulisanom tržištu.

Najviši standardi kompanija članica UPIS

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već deceniju i po aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije "Moguće je prekinuti" ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

Projekat „I jedan je mnogo" - Novi nivo prevencije i zaštite maloletnika u 2024.

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti uskoro pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom "I jedan je mnogo". Biće organizovana serija predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz interaktivne i ovoj populaciji prilagođene video klipove. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

Autor: