AKTUELNO

Nova usluga avio-kompanije mogla bi da omogući južnoj Floridi lakši pristup istočnoj Evropi i Balkanu, pa čak i da obezbedi još jedan način da se dođe do Izraela. Er Srbija, za koju se očekuje da će ovog proleća dobiti dva nova aviona na duge relacije, traži Međunarodni aerodrom u Majamiju za svoju sledeću američku direktnu destinaciju iz Beograda.

Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama, posetio je Majami tri dana krajem prošlog meseca. 28. januara sastao se sa Ralfom Kutijem, direktorom i glavnim izvršnim direktorom Odeljenja za vazduhoplovstvo Majamija Dejda.

„Majami je sledeći u SAD“, u dodatnoj službi za Er Srbiju, rekao je Đurić u intervjuu za Majami herald sutradan. Đurić, koji je ambasador u Vašingtonu od oktobra 2020. godine, boravio je u prvoj zvaničnoj poseti Majamiju.

Datum početka usluge u Majamiju je neizvestan. Er Srbija je avio-kompanija u državnom vlasništvu. Rukovodioci kompanije su odbili da daju detalje nakon višestrukih zahteva za komentar.

Kako je počela veza Majami - Srbija

Vlada je u novembru stekla sve akcije koje je Etihad ervejz iz Abu Dabija imao u kompaniji. Er Srbija je do 2013. bila poznata kao Jat ervejz.

Razgovori o novom prevozu u Majamiju vode se najmanje prošle godine, rekao je za Herald još jedan upoznat sa njima. Čini se da Vlada Srbije želi da letovi postanu stvarnost, i to uskoro.

„Mislim da će se to desiti ove godine“, rekao je Đurić u intervjuu u holu hotela Loevs u Majami Biču. „Er Srbija je prilično daleko u pregovorima sa MUP-om."

Ako prevoznik dobije nove avione na duge relacije do aprila, onda bi let za Majami mogao biti dodat prilično brzo, rekao je diplomata, ne precizirajući mesec.

Er Srbija leti na oko 83 destinacije, 65 tokom cele godine i koje su u Evropi. Majami je najveće tržište aviokompanije bez usluga. Beograd, glavni grad Srbije, smatra se glavnim čvorištem istočne Evrope. Na početku, Đurić je rekao da će nova usluga iz Majamija verovatno oponašati jedina dva druga mesta u Sjedinjenim Državama na koja Air Serbia leti bez prestanka — Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi u Njujorku i Međunarodni aerodrom O’Hare u Čikagu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To znači da bi avioprevoznik počeo sa dva do tri leta nedeljno, a onda bi se, nadamo se, povećao, rekao je ambasador. JFK i O’Hare imaju dnevne letove između JFK-a i Beograda tokom leta i dva do pet letova nedeljno tokom zime. Vlada Srbije je prvobitno subvencionisala ove letove, ali su posle pet godina postali profitabilni. „MIA radi zaista dobar posao u ubeđivanju ljudi da dođu u Majami“, rekao je Đurić. „Oni se zaista brinu da se avio-kompanije osećaju kao da su dobrodošle. Putnici iz Južne Floride takođe mogu pronaći neke razloge da razmotre da se ukrcaju na Air Serbia. Beograd će biti domaćin Svetskog sajma Ekpo 2027, međunarodnog sajma koji je u proteklih 100 i više godina pomogao Parizu i San Francisku da postanu vidljivi. Jedan od najvećih čvorišta u istočnoj Evropi, prestonica Srbije omogućava putnicima da lete direktnim letovima iz Beograda za SAD, Evropu, Rusiju, Kinu i Bliski istok. Ima usluge širom Balkana i direktne letove za Grčku, Budimpeštu i Rumuniju.

Slučaj za letove Srbija - Majami

Srbija raste. Iako podaci o investicijama za 2023. još nisu dostupni, vlada očekuje da će one premašiti 4,4 milijarde dolara direktnih stranih investicija koje je zemlja primila 2022.

Još jedna potencijalna privlačnost su višestruki dnevni letovi između Beograda i Tel Aviva. To bi moglo biti korisno za veliku jevrejsku zajednicu u Majamiju, kao i za mnoge putnike u Izraelu.

Trenutna napetost na Bliskom istoku dovela je do smanjenja opcija letova između Južne Floride i Izraela samo na direktnu uslugu El Al-a. Đurić, ambasador, rekao je da je Er Srbija u završnoj fazi analize poslovnog slučaja, ali da postoji jaka politička volja vlade da se nova usluga za MUP i iz MUP-a ostvari.

Šta bi to mogao biti slučaj?

Na Floridi živi oko 50.000 Srba Amerikanaca i ima osam crkava.

Jedan pripadnik dijaspore nadvisuje ostale: košarkaš napadač Nikola Jović.

Ambasador Đurić je prisustvovao utakmici Majami Hita i upoznao ga tokom svog putovanja, a solidarnost je posebno važna usred tuge koju Srbi širom sveta osećaju zbog šokantne prošlomesečne smrti voljenog zemljaka i pomoćnog trenera Golden Stejt Voriorsa Dejana Milojevića. Srbija mnogo ulaže u jačanje odnosa sa SAD.

Na primer, Amerikancima nisu potrebne vize da bi putovali u Srbiju. U 2023. godini Srbiju je posetilo oko 169.000 Amerikanaca, prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, što je povećanje od 22 odsto u odnosu na 2022.

Pored toga, SAD su postale najveći pružalac usluga u Srbiji, rekao je Đurić, a „tehnološki sektor je pokretač ogroman deo tog rasta.”

Majkrosoft tamo ima veliki kampus. Kompanija za električna vozila Rivian, sa sedištem u Kaliforniji, otvorila je tehnološki centar u Beogradu 2022.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je takođe značajan izvor svetskih istraženih nalazišta litijuma.

Razvoj između Srbije i Majamija

Tako je i Đurić bio u potrazi za tehnološkim kompanijama u Majamiju. Trebalo bi da postoji mnogo više mogućnosti za razvoj novih veza. Odražavajući rastući značaj tehnološkog sektora i SAD i Južne Floride, Srbija planira da otvori novi konzulat u Majamiju kasnije ove godine, rekao je Đurić, koji će imati i diplomatske i trgovinske predstavnike. Zemlja trenutno ima samo konzulate u Čikagu i Njujorku.

„Mislim da će postupak za Majami verovatno biti pokrenut tokom ove godine“, rekao je on. Nakon Majamija, planiraju da otvore jedan u San Francisku. „Vlada je veoma odlučna da pojača ekonomske, političke, kulturne i sve druge veze sa SAD“, rekao je ambasador.

„Znamo da je ekonomija Floride dobar par za Srbiju kada su u pitanju prili

Autor: