AKTUELNO

Deda je prodao kuću na Kosovu pre 24 godine za 260.000 maraka. Bio je senilan. Ta kuća vredi preko milion evra. Kako da je povratim?!

Ovo je pitanje koje je postavio jedan muškarac na Fejsbuku u grupi "Pravna pitanja", a koje je naišlo na burne reakcije članova grupe.

- Hteo bih pitati za profesionalno mišljenje. Moja kuća je na Kosovu, gde sam odrastao i gde su mi pradeda i prababa sahranjeni na Prištevačkom groblju. Tu je kuću 2000. godine moj deda prodao za mnogo manju cenu - za nekih 260.000 maraka, koliko se sećam. Dok je stvarna tržišna cena tog mesta sa kućom preko milion evra. Deda je već bio senilan. Otišao i sa komšijom potpisao. Deda uzeo šta mu je ovaj ponudio. Slučaj je na sudu, izdata je mera zabrane korišćenja do okončanja postupka. Ja živim na Kosovu u stanu koji sam kupio sam. Otac mi je umro pre skoro 40 dana. Bilo je par ročišta sa komšijom, ali srećom nisam bio prisutan. Ja bih kuću da vratim u naše vlasništvo, kao sto je bila više od 100 godina. Imamo jos dosta zemlje, šume, kuću u koju nisam ušao za mojih 46 godina. Predmet stagnira, udarena je zabrana i tako stoji već godinu i više. Šta mislite kako i da li može da se vrati kuća u vlasništvo moje porodice? - napisao je ovaj muškarac u grupi.

Njegova objava šokirala je mnoge, a neki od njih su se "živo" iščuđivali proceni vrednosti kuće.

- Daj mu milion i možda ti proda - komentarisao je jedan sugrađanin.

Bilo je i onih koji su imali dobru nameru i davali savete.

- Pre 24 godine je to je bila ozbiljna svota novca. Na žalost, ne možete vratiti kuću. Žao mi je - napisao je jedan korisnik.

- Ako je deda prodao, a bio je uknjiženi vlasnik, a pri tom nema medicinsko veštačenje neuračunljivosti, to više ne može da se ospori - dodao je drugi.

Međutim, oglasio se ponovo i muškarac koji je postavio ovo pitanje i dodao da je medicinska dokumentacija već dostavljena sudu.

- Gospođo, nije nama stalo do para. Imamo novca, imamo i zemlje od pradedova gde su mnogo veće pare u pitanju nego što je ovde slučaj - pa, nismo prodali ništa. A ta kuća vredi meni i mojoj braći mnogo. Čini mi se da niste razumeli poentu - napisao je ovaj muškarac, ostavljajući ljude da se i dalje pitaju ima li pravo da uopšte traži nekretninu koju je njegov deda još davno prodao.