AKTUELNO

Insulinska rezistencija jedan je faktora koji mogu biti prepreka za trudnoću, potvrdila je endokrinolog, doktorka Jelica Bijekić Macut.

Kako je objasnila, visok nivo insulina u organizmu deluje na jajnu ćeliju i ona se stimuliše da izlučuje što više androgena, muških polnih hormona i kod takvih pacijentkinja se često dešava da nemaju ovolaciju.

- A kada žena nema ovulaciju kako treba, ona ne može ni da zatrudni. Kada bračni par ima problem sa začećem duže od godinu dana potrebno je obaviti ispitivanja - istakla je Macut za Pink.

Prema njenim rečima, kreće se od endokrinologa, kako bi se utvrdio njen hormonski status, a paletom ispitivanja obuhvaćen je i test na insulinsku rezistenciju.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je onaj OGTT test koji se radi sa 300 militara vode, gde se u 300 militara vode stavi 75 grama šećera i prate se, znači, nivo, prvo bazni nivo, glikemije i insulina, pa onda na pola sata. I po tome mi vidimo da li postoji hiperinsulinemija - naglasila je Macut.

Navela je da je to najčeća pojava kod mladih žena, pa sve do 40. godine.

- Povišen insulin, hipersulinemija je jedna vrsta poremeća metabolizma. Gojaznost takođe pravi problem. Dijabetes. Svi ti poremećaji metabolizma mogu uticati na začeće - dodala je Macut.

Prema njenim rečima, insulinska rezistencija se ne može izlečiti, u principu, ali ona se može držati pod kontrolom.

- Možemo, kod takve pacijenkinje, postiči određenim merama, da se taj nivo insulina u krvi snizi i da, zaista, ona može da potpuno dobije ovulaciju, da se oseća bolje. Na visok insulin ukazuju umor i malaksalost, glavobolje, preznojavanje, nekada dolazi do tremora, ili imaju napade gladi. Često se to karakteriše kao jedan opšti umor, jedna opšta malaksalost, a kada se primene sve mere nivo insulina u krvi se smanjuje i one se značajno bolje osećaju - istakla je Macut.

Autor: